Mermer, granit, traverten, karo, fayans gibi doğal ve yapay taşların onarılmasında ve birleştirilmesinde kullanılan yapıştırıcıya Akemi denmektedir. Adını üretilen firmadan alan taş yapıştırıcısı akemi, çift karışımlı (iki elemanlı - yapıştırıcı ve sertleştirici) ve tek karışımlı (yapıştırıcı) seçenekleriyle kullanılmakta, mükemmel yapıştırma kuvvetine sahip olması nedeniyle, tüm dünyada tercih edilen taş yapıştırıcılarının başında gelmektedir. Yağdan ve kirden arınmış kuru yüzeyde çok başarılı yapıştırma sağlar.
Mermer, granit gibi doğal taşların renk ve desenleriyle uyumlu üretilmiş, 300 civarı renk kategorisine sahip akemi ile, çatlak, kırık yüzeyler renk ve ton sorunu yaşamadan kolayca onarılabilir ve tamir edilebilir. Yurt dışındaki üreticisi tarafından dünyaya pazarlanan akemi yapıştırıcısı ülkemizde de, farklı firma ve markalar tarafından yerli olarak üretilmektedir.
Akemi yapıştırıcılarının markalarının ve üreticilerinin farklı olması dışında özellikleri ve kullanımı neredeyse hepsinde aynıdır. Polyester, epoksi reçine ve epoksiakrilat yapıştırıcılar farklı bileşenlerden üretilse de, uygulama yöntemleri aynı olup, farklı materyaller üzerinde yapıştırma, kuruma ve sertleşme etkileri 48 saate kadar çıkarak değişkenlik gösterir. Genel olarak akemi yapıştırısının tipik özellikleri aşağıda listelenmiştir.
Her türlü yapıştırma kombinasyonuna uygun Akemi, tek başına kullanılacağı gibi çeşitli reçineler (alçı, polimer ve benzeri) ile birlikte de kombin karışım yapılarak kullanılabilir. Çift elemanlı akemi yapıştırıcısı genelde sertleştirici ve yapıştırıcı olarak ayrı kutularda bulunmaktadır. Büyük olan kutu içeriğinde yapıştırıcı, küçük olanda sertleştirici mаddе bulunur. Yарıştırıсı vе sеrtlеştiriсi ile elde edilecek karışımın, mutlаkа kutunun üzеrindеki tаlimаtlаrа uyularak hаzırlаnması gеrеkir. Başarılı bir yapıştırma işlemi için, 100 gr. yapıştırıya 3 gr. sertleştirici ölçüleri (%97 yapıştırıcı - %3 sertleştirici) kullanılmalıdır. Standart yapıştırma süresini (4-5 dk.) daha da aşağıya çekmek için sertleştirici oranını yükseltmek yeterli olacaktır. Unutmamak gerekir ki; %97'lik yapıştırıcı oranında ve %3'lük sertleştirici oranında yapılan değişiklikler, yapıştırıcının yapıştırma gücünü doğrudan etkileyecektir.
Hazırlanan karışım yüzeyle buluşmadan önce, yapıştırılacak yüzeyin yağ, kir, toz ve benzeri kalıntılardan arındırılması gerekir. Macunsu kıvamda olan karışım, yapışacak yüzeyin her noktasına sürülür ve yapışan parçalar birbirine iyice bastırılır. Ortalama 2-7 dakika arasında donan akemi macun, 30 dakika sonra taşlaşarak son formunu alır. Eğer dışarıya taşmış yapıştırıcı varsa, kurumadan önce tiner veya aseton ile fazlalığı alınır. Akemi sertleştikten sonra, tiner veya aseton fazlalığın alınması için işe yaramaz, fazlalıklar parçalanmak suretiyle yüzeyden ancak çıkarılabilir.
Akemi yapıştırıcısı ağırlıklı olarak mermer, granit, karo ve fayans gibi malzemelerin yapıştırılmasında, tezgah, masa, lavabo ve eyvelerin tamirinde, kenar süpürgeliklerin yapıştırılmasında, delik ve çatlakların onarımında, kopan parçaların tamirinde ve pişmiş objelerin birleştirilmesinde kullanılmaktadır. Kırık, çatlak yüzeylerde ve iç cephe kaplamalarında sıklıkla kullanılırken, dış cephe kaplamalarında suya olan zayıf dayanımı ile pek tercih edilmemektedir. İç cephe kaplamalarında kullanıldığı alanlarda da, suyla temasının kesilmesi için üzeri silikon, sızdırmaz koruyucu cila (emprenye) gibi ek işlemlerle kapatılır.
Akemi ile yapıştırılmış bir malzemenin tekrar sökülmesi gerektiğinde ise; yapıştırılmış yerlere, tornavida ve çekiç yardımı ile hafif darbeler vurarak sökülmesi mümkündür. Akemi sertleşme sonrası esneme yapmayan bir yapıştırıcı olduğu için, yapıştığı parçalara zarar vermeden istenilen bölgeden ayrılacaktır.
Akemi yapıştırıcısı ile uygulamalarda bir takım önlemlerin alınması gerekmektedir. Yapıştırma işlemi çok kısa sürede (2-7 dk.) gerçekleştiği için hızlı davranılması gerekmektedir. Uygulamalarda kullanılacak akemi miktarının çok iyi ayarlanması, yapıştırma işlemi sonrası hiç akemi kalmaması gerekir. Uygulama sonrası kalan akeminin, başka bir uygulamada kullanılmak üzere saklanması veya ham yapıştırıcı içine eklenmesi mümkün değildir. Yanıcı özelliğe sahip Akemi yapıştırıcısının uygulamanın her aşamasında, tahriş edici etkisinden korunmak için göz ve deri ile teması engellenmeli, yapıştırıcının havası solunmamalı ve ateşten uzak tutulmalıdır. Cilt ile temas edilmesi durumunda, temas bölgesi bol su ve sabun ile iyice yıkanmalıdır. Uygulama sonrası yapıştırma işlemi yapılan alan iyice havalandırılmalıdır. Ayrıca çocukların akemiye erişimleri kesinlikle engellenmelidir.