Whatsapp Bilgi Hattı 0 541 291 91 40

Kompozit Taş Nedir?

Kompozit (Kompoze) taş nedir, nasıl yapılır, kompozit taş özellikleri ve çeşitleri, kompozit taşların kullanım alanları, avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Kompozit Taş Nedir?

Kompozit (Kompoze) taş; doğal taşların parçalarının bir araya getirilmesi ve dezavantajlarından arındırılmış türevlerine verilen isimdir. En son teknolojilerin kullanılması ile üretilen kompoze taşlar, doğal taşların kılcal çatlak, sıvı emme, kırılganlık, kimyasallarla reaksiyona girme ve kolay aşınma gibi negatif özelliklerinden arındırılması ile daha dayanıklı malzemeler elde edilmesi sağlanmaktadır.

Özellikle son yıllarda taş sektöründe oldukça hızlı ilerleyen kompozit taş üretimi ve çeşitliliği, beraberinde rekabeti ve yenilikleride hızla getirmektedir. Mermer ve Granit'e en iyi akternatif konumundaki kompozit taşlar, ham madde olarak yine mermer, granit, kuvars, quartz, bazalt, cam, polimer ve benzeri maddeleri kullanarak yapısal değişiklikte iyileştirmeye yönelik üretimleri ile göz doldurmaktadır.

Kompozit Taşların Özellikleri

Kompozit olarak üretilen yapay taşlar, taşıdıkları karakteristik özellikleri ile doğal taşlara göre birçok avantajları ve dezavantajları bulunan kompozit malzemeler uzun ömürleri, hafiflikleri, yüksek kimyasal ve mekanik dayanımları gibi pek çok üstün özelliklerinden dolayı tercih edilirler. Ağırlıklı olarak Yapay Granit (Kuvars) taşı ve diğer doğal taşlardan elde edilen Kompozit (Kompoze) taşlar; ana maddesinde kullanılan taş ve diğer bileşenlerin ortak gücünü yansıtan ayna olarak tanımlanabilir. Sert yapısıyla bilinen en güçlü taş olarak bilinen Granit ile birleşiminde hem sert, hemde esnek yapı özelliği kazanır ki; basınç ve ısı dayanımı kat kat artar. Kuvars ile birleştiğinde, alev almayan, yüksek çizilme ve aşınma dayanımı gösteren kuvars taşının sahip olduğu tüm üstünlükleri, kullandığı teknoloji sayesinde aynen yüzeylere taşır. Böylece var olan özelliklere yeni özellikler eklenir ve kullanım amacına uygun olarak üretimi tamamlanır. Kompozit taşların üretimiyle aşağıdaki özelliklerin biri veya bir kaçının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

  • Mukavemet (Dayanım)
  • Kırılma tokluğu
  • Hafiflik
  • Termal özellikler
  • Isıl iletkenlik
  • Korozyon dayanımı
  • Aşınma dayanımı
  • Yorulma dayanımı
  • Elektriksel iletkenlik
  • Akustik iletkenlik
  • Rijitlik
  • Ekonomik avantaj
  • Estetiklik
  • Basınç Dayanımı
  • Çeşitlilik
  • Pratik Uygulamalar

Kompozit Taşların Kullanım Alanları

Mermer, granit, traverten ve benzeri doğal taşların üretim, montaj ve uygulama sürecindeki zorlu, zahmetli dönem ve fiyatlarının kompozit taşlara göre pahalı olması, yeni arayışları, sektörde yeni atılımlarıda da beraberinde getirmektedir. Komposit taşlar, özellikle banyoda ve mutfakta ya da laboratuvar tezgahlarında bu antibakteriyel olması, su emmeme gibi özellikleriyle hijyen noktasında öne çıkmakta ve bu anlamda tezgah, masa ve sehpa tipi ürünlerde su geçirmez yüzeyi ile çok daha fazla tercih edilmektedir.

İnşaat alanına bugün bakıldığında, makineleşme ve teknolojik açıdan büyük gelişmelere ayak uydurarak aynı doğrultuda ilerlemekte olup insanlara daha konforlu yaşam sağlamak ve görsel yaşam zevklerine uygun yapıları hayata geçirmektir. Uzun ömrü ile yıllardır pek çok alanı süsleyen doğal taşların yanı sıra son yılların hızla büyüyen kuvars, seramik, metal ve inorganik esaslı kompozit taş konusunda da, hem renk hem de ürün çeşitliliği oldukça fazladır. Son yıllarda özellikle komposit taşlardan olan terrazzo kaplamalar yeni trendler arasına girmiş olup, zeminlere ve yüzeylere farklı dokunuşları ile beğeni kazanması ile dikkatleri üzerine çekmektedir.

Kompozit Taşların Kullanım Alanları
Mermer ve Granitin  Alternatifi Kompoze Taş

Mermer ve Granitin Alternatifi Kompoze Taş

Ülkemizde %57'lik pazar payına sahip doğal taşların alternatifi olan kompozit taş pazarı da her geçen gün pazar payını yükseltmekte, üreticiler bu sektöre olan ilgi ve yoğunluğu arttırmaktadır. Özellikle cephe ve zemin kaplamalarında belli bir yere sahip olan kompoze taşlar, günümüzde iç dekorasyon ürünlerinde de üretilip kullanılmaya devam etmektedir. Mutfak tezgahları, banyo setleri, iç cephe kaplamaları, polisaj uygulamaları, peyzaj uygulamalarında komposit taşlarını sıklıkla görmek mümkündür.

Dekoratif tasarımlarda kompozit taşların ince dokunuşlarla çok büyük metrajlarda bile doğal taşla karşılaştırıldığında aynılık sağlanması noktasında oldukça iyi olması ve doğal taşlara oranla daha ekonomik fiyatlarda olması tercih sebebini arttırmaktadır. Estetik görünüm ve kalite açısından doğal taşlardan zor ayırt edilen kompozit taşlar, uzun yıllar da kullanılmaya devam edecek gibi görünüyor.

Kompozit Taşların Avantajları & Dezavantajları

Kompozit (suni) taşların kullanım şartları ve çevresel etkenlere bağlı olarak birbirlerine üstünlükleri ve zayıflıkları vardır. Avantajlarına bakıldığında, kompozit taşların gözeneksiz üretilmesi çatlak ilerlemesini minimize etmektedir. Kompozit taşlarda her ne kadar korozyon problemi olmasa da; üretim esnasında matris ve malzemenin uygun seçilmesinin önemi büyüktür. Aksi takdirde birbirleri ile temasta bulunan malzemeler pil oluşturacak ve galvanik korozyona neden olacaktır. Bunların dışında; kopma, kırılma, yorulma ve ağırlık baskısının minimize edilmesi, doğal taşlara oranla kompozit taşlara avantaj sağlamaktadır.

Dezavantajları ise; fırınlamadan (pişirilmeden) kullanılamazlar ve metallere yapışmazlar. Üretim aşamasında ortaya çıkacak komposit taş türüne göre üretimleri oldukça maliyetli olabilmektedir. Eğer kompozit taş üç (3) boyutlu dokuma yapısal özellikte değilse, yüzeyde yapılacak extra işlemlerde (delik delme, kesme ve aşındırma) dokusundaki liflerde açılmaya yol açmaktadır. Nem ve hava zerrecikleri, kompozitlerin mekanik ve yorulma özelliklerini olumsuz yönde etkilemektedir. Aynı kompozit malzemeler için çekme, basma, kesme, eğilme mukavemet değerlerinde farklılıklar oluşur, standart bir değer mevcut değildir.