Polyester reçinesi, kobalt, metil etil keton (MEK), yardımcı maddeler (renk pastaları, ayırıcı ve jelkot) ve mermer tozunun farklı teknikler kullanılarak bir araya getirilmesi ile malzemenin havası alınarak imal edilen karma malzemeye Mermerit (Dökme Mermer, Döküm Mermer) denmektedir.
Kompozit malzemeler kategosine giren Mermerit'in ham maddelerinden biri olan Mermer Tozu ise; mermerin plaka olarak kullanılamayan kısımlarının oluşturduğu mermer tozu karışımı ile meydana gelmektedir.
Hızlı malzeme tedariği ve kolay üretimi ile Mermerit, Mermer'e göre desen ve renk açısından çok daha çeşitli olan bu malzemedir. Dört (4) metreye varan yekpare Mermerit plaka üretimleri sayesinde, neredeyse her tasarım ve projeye göre dekoratif uyumluluğu, esnek yapısı ve ekonomik avantajı ile bir çok alanda sıklıkla tercih edilmektedir.
Mermerit, üretiminden kullanımına kadar bir çok aşamada bazı avantajlara ve dezavantajlara sahip bir malzemedir. Genel olarak bakıldığında, zengin renk ve desen seçeneği ile doğaltaş grubundan bir adım öndedir. Her türlü madde ile birleşime açık yapısı ile ilerleyen teknolojide farklı model ve tasarımlarını görmekte mümkündür. Akrikor, sert ve homojen bir yüzey malzemesi üzerine genellikle 2 mm. uygulanarak yapılan bir tür kaplama modelidir. Akrikor ile kaplanan mermerit yüzey ısıya, çatlamaya ve kırılmaya karşı oldukça dayanıklı hale gelir. Jelkot, vernik benzeri bir madde ile kaplandığında, bu madde mermerit yüzeyin sıcağa ve çatlamalara karşı korunmasını arttırır. Polyurea ile kaplandığında ağır darbe ve 220 derece üstü sıcaklıklara karşı maximum koruma sağlar. İnsan gücü ile kırılması neredeyse imkansız olup, ultra dayanıklılık sağlar. Dökme mermer, Döküm mermer olarak ta bilinen Mermerit, kalıplarda üretilmesinden dolayı lavabo, küvet, klozet, tezgah, masa ve benzeri her türlü eşya ve ürünün üretimi oldukça kolaydır. Öne çıkan bazı özellikleri, avantajları ve dezavantajları ise aşağıda listelenmiştir.
Genellikle mutfak tezgahları ile ön plana çıkan Mermerit, ilerleyen teknoloji ile sektörde ürün yelpazesi gün geçtikçe genişleyen tasarım modelleri ile karşımıza çıkmaktadır. Mutfak, banyo dolaplarına ve fayanslarına uygun, istenilen renk ve ton seçeneklerinde üretilebilir, müşterinin isteğine göre özel renk çalışması bile yapmak mümkündür. Mermerit malzeme ile onyx-oniks mermer görünümünde de üretim yapılabilmektedir. Banyo setleri, evyeli-eyvesiz lavabo dökümleri, klozet ve küvetler, kuaför tezgahları, damlalıklar, denizlikler, masa ve sehpalar, duş tekneleri gibi bir çok eşya ve üründe kendine yer bulabilmektedir. Özellikle avm ve benzeri toplu kullanım alanlarında, kalabalık mekanlarda ekonomik maliyeti ile çok sık tercih edilmektedir.
Kuaför salonları, avm, lokanta ve restoranlar, turistlik tesislerde yemek sunum tezgahları veya fast food restoran bankoları, okul ve hastane ve benzeri kurumlarda sıklıkla tercih edilmektedir.
Mermerit (Dökme Mermer, Döküm Mermer), mutfak tezgahlarında ekonomik olması ve 10 yıl gibi bir kullanım ömrü gibi avantajlarıyla tercih sebebi olurken, isteğe özel kolay üretimi ile zaman bazlı projelerde bir adım öne çıkmaktadır. Çok geniş renk, ton ve desen çeşitliği ile özellikle tezgah üretimlerinde aranılan model ve tasarımı bulmak oldukça kolaydır. Mermerit mutfak tezgah modelleri neredeyse sınırsız renk ve desen seçeneği ile müşterilere sunulduğu için mutfak dekorasyonuna en uygun mutfak tezgahı seçiminin yapılmasını kolaylaştırmaktadır. Mermerit 4 metreye kadar yekpare üretilebilir olduğundan eviyeden, setlerinden yada herhangi bir yerinden su sızdırma ihtimali olmaması bir başka tercih sebebidir.
Mermerit fiyatları kullanılacak tarasım ve projeye göre farklılık göstermektedir. Mermerit fiyatları da, mermer gibi plaka olarak üretilip metretül (fiyat/mtül) cinsinden hesaplanmaktadır. Piyasa da ortalama olarak 600 mm. ile 3000 mm. arasında satılan mermerit malzemelerin fiyatı 200 TRY. bandında seyretmektedir.
Mermerit tezgah ve yüzeyler her ne kadar limon, sirke ve benzeri türde yiyeceklerin asitlerine, ısıya, yanmaya, çizilmeye karşı dayanıklı olsa da, içeriğinde bulunan polyster maddesinin kullanım yoğunluğuna bağlı olarak dayanıklılık yönünden değişkenlik gösterebilmektedir. Dolayısıyla asitli yiyecek ve içeceklerin yüzey üzerinde fazla kalmamasına dikkat edilmesi gerekir. Yüzey siliminde özellikle tel ve benzeri metal bulunan temizleyiciler ile çok fazla temas ettirilmemesi tavsiye edilmektedir.
Sararan yüzeylere karbonat ve ek olarak PH düzeyi sıfır olan çözücüler de kullanılıp yeridilerek silindiğinde sararan yüzey eski görünümüne kavuşabilir. Tuz reçinelerinin özündeki kristal yapı, kimi kimyasallar veya sıcak su ile temas ettiğinde çatlamalara ya da kırılmalara neden olabilmektedir. Çatlamış ya da aşırı çizilmiş yüzeyler için derz dolgu veya mermerit yapıştırıcıları kullanılarak yüzeyin eski normuna kavuşması sağlanabilir.