Onyx, silisyum minarellerinden oluşan yuvarlak tabakalı, iç yapısı lifli ve hareli olan bir akik taşıdır. Taş sektöründe yarı değerli taş olarak kabul edilen Onyx taşı, Kasedon türünden ve Kuvars grubunda yer alan, farklı renklerde birçok katmana sahip olan bir taştır. Piyasa pazarında Onix, Oniks, Ayrılık Taşı ve Şans Taşı olarak ta bilinen Onyx, cam kadar parlak olması, sardoniks ve mermere benzemesi sebebiyle takı, aksesuar, mücevherat ve süs eşyalarında ağırlı olarak kullanılmaktadır. Koyu zemin üzerindeki bu taşların daha fazla ışık vermesi ve bu kontrastın taşları daha büyük gösterdiği için farklı tasarım ve projelerde oldukça tercih edilmektedir.
Eski dönemlerde antik Yunan ve Roma'da da popüler bir taş olan Onyx, Mohs cetvelinde 7.0'lık dereceye denk gelen sertliğe sahip bir taştır. İngilizcede "Onix" şeklinde yazılan kelime kökü Asur dilinde "yüzük, halka" manasında, Yunanca "tırnak" anlamından türediğine dair rivayetler olduğu da bilinmektedir.
Onyx (Oniks) Mermer, sıcak ve soğuk su bölgelerinde, suyun basınç etkisi ile suyun taşıdığı kalsitlerin birikintilerinden oluşan, daha fazla madeni tuz bulunan ve çökelme yaşanan kaynaklar ile temas etmesi sonucu daha saydamsı olması ve ışık geçirgenliği (yarı saydamsı) özelliğine sahip olan, yarı değerli taş grubundan olan bir mermer türüdür. Adını uzak akrabası olan, görünümü ve ışığı geçirgenliği ile benzerlik gösteren Onyx Taşı'ndan almıştır. Bununla birlikte sektörde, Oniks Mermer, Onix Mermer, halk arasında ise; Camdan Taş, Işıklı(Ledli) Taş olarak ta bilinmektedir.
Bir çok farklı renkte ve tonda maden ocaklarından çıkarılan Oniks Mermeri'nin oluşumu, diğer mermer çeşitlerine göre daha yavaş ilerlerdiği gibi, işlenme ve uygulama yöntemleri de diğer mermer türlerine göre biraz daha zorludur. Bu bakımdan diğer mermer türlerine göre daha değerli olarak kabul edilir ve fiyatları da bu oranda diğerlerine göre daha pahalıdır. Dünyada Pakistan ve İran başta olmak üzere, bir çok ülkede çıkarılan Onyx (Oniks) Mermeri, ülkemizde de başta Bilecik, Nevşehir, Kırşehir, Sivas, Tokat, Bolu, Ankara, Manisa ve Adıyaman, Denizli ve Erzurum illerindeki maden ocaklarından çıkarılmaktadır.
Onyx mermeri ışığı geçiren, ışığın rengine göre renk değiştiren ve rezervi dünyada ender bulunan taş türlerindendir. Onyx mermer, diğer mermerlere göre çok pahalıdır. Diğer akrabaları gibi damar yapısı, homojenliği ve antibakteriyel özelliğe sahip bu doğal taş, özellikle yaşam alanları içerisinde sıkça tercih edilmektedir. Ocaklardan genellikle beyaz, yeşil, sarı, kırmızı ve alaca (çok renkli) renkleriyle çıkarıldığı gibi, nadir olarak farklı ton ve renklerde de elde edilebilmesi, olağanüstü renk dağılımıyla rakiplerinden bir adım öne çıkmaktadır.
Bilinen ve piyasada satılan Oniks (Onyx) mermeri çeşitleri ise;
Ağırlıklı olarak Blok, plaka şeklinde satılan Oniks (Onyx) Mermer fiyatları, mermer çeşitleri arasında en pahalı olan türlerindendir. Örnek verilecek olursa; Emperador mermer çeşitleri 22-45 dolar arasında satılırken, Onyx mermer çeşitleri 80-350 dolar arasında alıcı bulmaktadır. Genel olarak 150$/m2 ile 500$/m2'ye kadar oniks mermer biçilmiş plaka ürünleri piyasada satılmaktadır. Döşemelerde ve basamaklarda kullanılan kısaboy ve karışık oniks mermerlerin fiyatları ise; 50 dolar ile 100 dolar arasında değişmektedir.
Geçmiş dönemlerde de, tapınaklarda, saraylarda, kraliyet tahtlarında ve gösterişe elverişli alan ve mekanlarda kullanılmış olan Oniks (Onyx) Mermeri'nin bir çok örnekleri günümüze kadar gelmiştir. Onyx mermer Osmanlı başta olmak üzere, birçok İslam ülkesinde de camilerde de yer almaktadır. Günümüzde de dekorasyon ve mimari amaçlı kullanıma çok elverişli olan Oniks (Onyx) Mermer, genellikle iç mekan tasarım uygulamarında kullanılmaktadır.
Toplu kullanım alanlarının lobi ve fuayelerinde görsel zenginlik vermesi için kullanılırken, banko alın ve kenar kaplamalarında, otel resepsiyon masalarında, lüks araçların iç dizaynında ve kapı kollarında, takı, masa, sehpa yapımlarında, vazolarda ve biblolarda, el işi oyma objelerde, bankoların kenar kaplamalarında, lüks mağazalarda ürün tezgahlarında, abajur, mumluk gibi aydınlatma araçlarında kullanılmaktadır. Ayrıca sütun kaplamaları, lavabolar, pano, şömine, şamdan, kalemlik & isimlik ve anahtarlık gibi süs eşyalarında da yaygın olarak kullanılmaktadır.