Basamak (Merdiven) silimi; mermer, granit, karo, traverten, emperador, mozaik, bazalt gibi tüm doğal taşlarda oluşan kirler, lekeler, çiziklerin silim ile giderilme işlemine denir. Bunun dışında Basamak silim uygulaması, diğer doğal taşlar için de yapılmaktadır. Mermer, granit ya da diğer türden olan basamak yüzeylerinde zamanla doğal olarak ortaya çıkan yıpranmadan kaynaklı çizikler, matlaşma ve kirlenme gibi olumsuzluklar o mekânın görüntüsünü tamamen bozabilir. Bu noktada, mekânın görünümünü canlandırmak ve ilk günkü parlaklık ve güzel görüntüsünü yakalamak için yapılacak basamak silim ve parlatma uygulamaları kaçınılmaz hal alır, uygulama sonunda da oldukça tatmin edici sonuçlar verir. Basamak Silim işlemlerinde, her taşın kendisine has silim ve parlatma yöntemi vardır. Bu yöntemlerinden biri hatalı yapıldığı takdirde doğal taşın yapısının bozulması, basamak yüzeylerinde matlık ve deformasyon olması kaçınılmaz olabilir.
Basamak (Merdiven) silimi; uygulanacak yüzey tipi (mermer çeşidi) ve üzerindeki deforme olmuş alanlara bağlı olarak; yapılan tespit ve analizler sonucu, sadece o işe uygun makineler ile yapılmaktadır. Son teknoloji makineleri özel olarak getirilen vakumlu basamak silme, parlatma makineleri, kaliteli emme gücü ile kirin ve pisliğin tamamını emerek ve emdiği tüm kiri de suya hapsederek toz ve iz bırakma olayını kesinlikle engellemektedir. Çeşitli yöntemlerle uygulanan, temizlik, cila ve parlatma, işlemleri sırasında ortaya çıkan kirli su, vakum teknolojisi ile yüzeye dokunmadan atıldığından herhangi bir nedenle zemin üzerinde pis sudan kaynaklı izler bırakmaz. Basamak (Merdiven) silimi çoğunlukla, Otel, Villa, İş Merkezi, Cafe, Restoran, Eğlence Mekanı ve benzeri tüm iç ve dış mekanlarda sıklıkla yapılmaktadır. Çoğunlukla mermer, mozaik ve bazalt taşlarından yapılmış basamakların uygulaması ağırlıklı olarak yapılmaktadır.
Mermer merdivenlerde renk ayrımı yapmaksızın özel üretilmiş basamak makineleri ile silim ve cila çalışmaları yapılır. Mermer üzerindeki lekeler, soluk renkler, çizikler önce silim ile giderilir ve sonrasında Abramer toz cila ile cilalanır. En son koruyucu ZES sıvı cila sürülerek, uzun süre parlak kalması sağlanır.
Bazalt merdivenler, patinato fırçası ile üzerindeki lekeler ve kirler önce tamizlenir. Sonrasında kimyasal ile yıkanarak temizlenir ve yıkama işlemi ile uygulama biter.
Mozaik merdivenlerdeki eski görüntüler, kirler, çizikler önce silim ile giderilir. Dökme mozaik basamak doğal taş agrega ile beyaz ya da renkli çimento ve su karışımından oluşan mozaik harcının; L basamak şekline uygun olarak hazırlanan kalıplara dökülmesi suretiyle yapılır. Kuruma sürecinden sonra silinip cilalama işlemi uygulanır ve montalamaya hazır hale getirilir. Uygulama yöntemi pratik olduğundan montalama işlemi ile de solandırılır.