Beton Silim; profesyonel silim makineleri ile elmas padler kullanılarak sırasıyla kazıma, honlama ve parlatma basamaklarıyla aşındırılarak pürüzlü ve işlem gerektiren beton yüzeylerde mermer parlaklığında pürüzsüz ve kaymaz zemin elde etme işlemidir.Beton silim zeminin ve mekanın durumuna göre ıslak veya kuru olarak yapılabilir. Parlak betonun diğer yüzey kaplama alternatiflerine oranla daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması, özellikle yoğun ayak trafiğinin olduğu ve ağır iş makinaların ve forkliftlerin çalıştığı zeminlerde dayanımının çok fazla olması ve tekerlek izlerini en aza indirmesi sebebiyle birincil tercih sebebidir.
Beton yüzeyler bir kere parlatıldıktan sonra temizlenmesi sadece basit bakım pedleri ve su ile çok kolay bir şekilde yapılabilir, parlatılmış beton yüzeylerin kayma direnci, sadece perdahlanmış beton yüzeylere oranla çok daha fazladır.
Zemininize uyguladığınız beton, her ne kadar düzgün dökülürse dökülsün, pütürlü bir yüzeye sahip olacaktır. Pütürlü bu yüzey, üzerine yapılacak uygulamalar için engel teşkil eder. Sorunun bu noktasında uygulanacak en düşükmaliyetli ve en kaliteli çözüm ise beton silimi işlemidir. Beton silme ve beton parlatma, yıpranmış ve kirli görünümlü beton yüzeylere özel elmas bıçaklı makineler ile yeni bir form kazandırma yöntemidir. Betonu silme ve parlatma tekniği için sadece bu iş için üretilmiş ileri teknoloji cihazlar kullanılmaktadır. Parlatma metodu betonun yüzeyinde çimento pastasını kaldırarak ve alttaki güçlü betonu açığa çıkararak; mekanik olarak iyileştirir. Mevcut beton, güvenilir ve defalarca test edilmiş yöntemlerle etkili makineler ve elmas ekipmanlar ile öğütülür ve parlatılır. Parlatılmış beton işleminin sonucunda, tamamen eşit seviyede hem estetik, hem fonksiyonel hem de yüksek kalitede parlatılmış bir zemin ortaya çıkar. Beton silme ve beton parlatma işlemi 3 aşamadan oluşmaktadır. Bunlar sırası ile; Betonu Kazıma, Betonu Honlama ve Betonu Parlatma işlemleridir.
Beton siilim uygulamasında, Lityum silikat içerikli sıvı yüzey sertleştiriciler ile betonun yoğunluğunu arttırmak ve yüzeyini sertleştirmek, betonu parlatmaya hazırlamak konusunda oldukça önemli rol oynar. Beton yüzeyini mümkün olan en iyi parlaklık derecesine kadar parlatabilmek için Lityum silikat yüzey kullanılması gereklidir. Lityum silikat içerikli sıvı yüzey sertleştiriciler betonun içine penetre olarak, betonun içinde tozumaya sebep olan kalsiyum karbonat, kalsiyum hidroksit ve alkali metal hidroksitleri ile reaksiyona girerek yüzeyi genleştirerek sertleştirir ve betonun tozumasını tamamen engeller. Özellikle yumuşak beton zeminlerde Lityum silikat sıvı yüzey sertleştiricilerin kullanılması çok daha önemlidir. Eğer zemin çok yumuşak ise sıvı yüzey sertleştiricilerin zemine birkaç kat uygulanması gerekebilir. Lityum silikat yüzey sertleştirici kullanılmayan yumuşak beton zeminlerde kazıma ve honlama basamaklarında betonun dağılması ve agregaların koparak zeminde küçük çukurlar bırakması gözlemlenebilir.
Beton zemin üzerinde önce mekanik bir kazıma işlemi yapılır. Kazıma işlemi için özel olarak tasarlanmış olan elmaslar betondaki çiziklerin görülmeyecek kadar mikro boyuta gelmesini ve böylece göz alıcı bir parlaklığa kavuşmasını sağlar.
Honlama, hassas bir yüzey elde etmek için kullanılan aşındırma yöntemidir. Honlama, beton üzerinde kalan boya, epoksiler, kir ve diğer kalıntıları giderir. Öğütücü, zeminin üst tabakasında pürüzsüz bir yüzey bırakır. İlk aşamada kimyasal bir müdahaleyle kazınmış olan beton yüzeye honlama işlemi yapılır. Kaliteli bir honlama işlemi görmüş yüzeyin parlaklığı ve matlığı optimum düzeydedir. Yani ne çok parlak ne de çok mattır. Işığı yansıtmaya yetecek minimum parlaklığa sahiptir.
Bu aşamada beton zemine bir yüzey cilası yapılır böylece dayanıklı yüzey parlaklığı ile istenilen görünüm kazandırılmış olur. Parlatma işlemi beton zeminin pürüzsüz, parlak ve yeni bir görünüme kavuşmasını sağlar. İyi honlanmış yüzeyin parlatılması sonrasında beton zeminin yüzeyi cilalanmış gibi rahat bir bakım avantajı sağlarken patinatolu yüzey gibi dikkat çekici bir zemine sahip olur.
Beton mekanik olarak elmaslarla bir kere parlatıldığında, herhangi bir kaplama malzemesi gibi soyulması veya kalkması söz konusu değildir ve parlaklığını çok uzun süre korur. Parlatıldıktan sonra cila veya parlatıcı kimyasal kullanılmasına gerek kalmaz. Yoğun ayak trafiği ve forklift, kamyon gibi ağır endüstriyel araçların dolaştığı zeminler için en uzun ömürlü ve ucuz zemin seçeneğidir. Yanmaya ve aşınmalara karşı çok dirençli olduğundan, kullanım ömrü en uzun zeminlerden biri denilebilir.
Günümüzde birçok özel ya da kamusal kurum ve kuruluşlar çevreci, sağlıklı, güvenli ve ekonomik olma özellikleri bakımından avantajlar sağlayan beton silme ve beton parlatma yöntemini tercih etmektedir. İleri yıllarda zemin teknolojisinde piyasada öncü olacağı tahmin edilmektedir. Doğaya ve çevreye dost teknolojiler, artık daha fazla önemsenmektedir.
Beton silim diğer alternatifleriyle kıyaslandığında bakım maliyeti en az olan zemin seçeneğidir. Beton bir kere parlatıldıktan sonra 5‐10 sene sadece su ve paspas ile temizlenmesi yeterlidir. Çok uzun süreler sonra dışarıdan gelen kum ve benzeri maddeler yüzünden yüzeyde çok küçük çizikler oluşabilir. Bu çizikler parlaklığın ilk günkü mertebeden uzaklaşmasına sebep olabilir. Bu aşamada ise son 2‐3 silim basamağı tekrarlandığında, betonunuz ilk günkü parlaklığını geri kazanır. Uygulaması çok kolaydır ve uygulama sırasında zemin kullanılmaya devam edilebilir. Örneğin bir fabrika, depo, otopark, veya büyük süpermarketlerin beton zeminleri parlatılırken, zemin kullanılmaya devam edilebilir.