Whatsapp Bilgi Hattı 0 541 291 91 40

Mermer Mi, Çimstone Mi?

Mermer ile çimstone arasındaki fark nedir, çimstone tezgah ile mermer tezgah arasındaki farklar ve özellikler nelerdir, çimstone mi yoksa mermer mi daha iyi?

Mermer Mi, Çimstone Mi?

Eski tezgah cinsi ne olursa olsun, yenisi gündeme geldiğinde çimstone ve mermer, ilk akla gelen isimler arasında yer almaktadır. Mermer tezgah geçmiş dönemlerden beri beğenilerek kullanılan ve hijyenik olarak bilinen, bu konuda kendini ispatlamış doğal taştan imal edilir. Çimstone tezgah ise; ana maddesi kuvars olan ve reçineli bileşenlerle imal edilir ve son 50 yılda oldukça talep gören bir malzemedir. Çimstone içerdiği reçineler bakımından %-90-97 arasında doğal malzeme olarak kabul edilir ve en populer kompoze taşlar arasındadır.

Tezgah, masa, lavabo ve benzeri eşyaların belirlenmesi için çok iyi araştırma yapmak gerekir. Mekan tasarımı ve kullanılacak malzemenin özellikleri dışında nerede, nasıl ve kimin kullanılacağı da çok önemlidir. En iyi seçimi yapmak için tüm şartları gözden geçirmeli ve ona göre tercih yapılmalıdır. Mermer ve çimstone her ikisi de, mutfak tasarımına mükemmel hava katarken kullanımları da günlük yaşantıya oldukça uyum sağlamaktadır.

Çimstone ile Mermer Arasındaki Fiziksel Farklar

Mermer ve çimstone, her ikisi de genellikle tezgahlarda kullanılırken aralarında bazı farklılıklar vardır. Bu farklılıklar ise; kullanım, tasarım ve uygulamalarda ancak anlaşılır şekilde ortaya çıkmaktadır. Çimstone, farklı firmalar tarafından ileri teknoloji ile üretilen, içeriğinde %90-95 arasında bir oranla kuvars bulunmasına rağmen yapay bir kompoze malzemedir ve plaka levhalar şeklinde preslenerek üretilir. Mermer ise; üretim, işleme ve montajlama dahil tüm aşamalarda %100 doğallığını korur ve doğal olarak ta kullanılır.Her ikisi de uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Ancak genel olarak bakıldığında; mermer yüzyıllar öncesine dayanan tarihi ile bir adım öne çıkmaktadır. Çimstone'nin tarihi ise; mermere göre çok yeni olmakla birlikte geçmişi son 50 yıldan ibarettir. Aşağıdaki karşılaştırma listesi sadece iki ürün arasındaki farkı belirlemek açısından gösterilmiştir. Birinin özelliğinin diğerinden iyi olması, diğerinin o özelliği taşımadığı anlamına gelmez.

Şartlar Çimstone Mermer
Dayanıklılık
Bakım
Antibakteriyel
Leke Tutmama
Radon Gazı Salmama
Isıya Dayanım
Çeşitlilik
Aşınma Direnci
Fiyat(m2)
Tezgah Seçimi
Zemin Seçimi
Kaplama Seçimi
Sertlik
Güneş Işığına Dayanım
Kimyasal Duyarsızlığı

Mermer Tezgah Ve Çimstone Tezgah Arasındaki Farklar

Birçok tasarımda olduğu gibi mutfaklarda da tezgah yapımında kullanılan mermer ve çimstone tezgahlar, kendilerine has özellikleriyle birbirinden farklı desen ve görünümleriyle ortama zerafet ve farklılık kazandırırlar. Farklılıkları sadece görünümleriyle sınırlı olmayan bu tezgahların kullanımları, temizlikleri ve bakımları açısından da farklılıkları vardır. Bu tezgahların özelliklerini iyi bilmek ve ona göre kullanmak, malzemelerin ömürlerini belirleyici nitelik taşımaktadır.

Yoğunluk olarak mermer tezgahtan daha hafif olan çimstone tezgahın ısıya karşı dayanımı mermere oranla o kadar başarılı değildir. Mermer tezgahların ısıya dayanım konusundaki avantajı, doğal yapısının ısıya dayanıklı olması ve hiç bir katkı maddesi içermemesi sayesindedir. Saf kuvarsın erime sıcaklığı ortalama 1785 °C seviyesinde iken, mermerin ise; daha düşük olup, türüne göre; 851-1439 °C arasındadır. Ancak çimstone tezgah üretiminde kullanılan reçine ve pigment oranı (%5-10), tezgahlara esneklik kazandırarak darbelere karşı daha sağlam olmasını sağlarken, ısıya dayanımları konusunda mermer tezgahlara karşı dezavantaj oluşturmaktadır. Ayrıca her ikisinin antibakteriyel özelliği bulunmasına rağmen, çimstone tezgahlar gözeneksiz yapıda olmaları sayesinde mermere göre daha hijyenik ortam sağlarlar.

Mermer Tezgah Ve Çimstone Tezgah Arasındaki Farklar
Mermerin'in Asaleti, Çimstone'nin Zenginliği

Mermerin'in Asaleti, Çimstone'nin Zenginliği

Quartz (kuvars) esaslı çimstone tezgahlar, içerdikleri kompozit reçineler sayesinde darbelere ve çizilmelere karşı daha dayanıklı olarak tasarlanıp üretilmektedir. Bununla birlikte gücünü kuvars taşından alan ve standart (Mohs cetvelinde 7 scale) sertlikte üretilen çimstone, çok güçlü olmayan kimyasallara ve asitli bazlara karşıda oldukça dayanıklıdır. Ancak çimstone yüksek ısı ve güneş ışığına karşı duyarlıdır. Uzun süre güneş ışığına veya yüksek ısıya maruz kaldığında tezgah yüzeyinde sararma, solma gibi tepkiler görülebilir.

Mermer tezgah çeşitlerinde zerafet ve otantik hava ön plana çıkmaktadır. Bazı çeşitlerinin yarı saydam olması ve ışığı neredeyse %92 oranında geçirmesi güneş ışığına karşı oldukça dirençli olmalarını sağlamaktadır. Ayrıca yüksek sıcaklıklara karşı da oldukça dayanıklıdır. Fakat narin yapılı bu taştan imal edilmiş eşyaların, asitli ürünlere ve kimyasal temizleyicilere karşı direnci zayıftır. Bu asitli gıdaların ve kimyasalların yüzey üzerinde uzun süre temas halinde kalması sonucu, aşınma ve renkte sararma ve solma gibi tepkilere sebebiyet verebilir.

Çimstone Ve Mermer Tezgah Fiyatları

Mermer fiyatları çıkarıldıkları bölge (ithal durumu), türü, cinsi ve özelliklerine göre çok değişken fiyatlarda satılmaktadır. Piyasa da çok bulunan bir mermer türünün 2cm'lik plaka ebatlarında metrekaresi ortalama olarak 150-180 TL civarında olurken, bazı çeşitlerinin metrekare fiyatı 3.000 dolardan alıcı bulmaktadır. Kuvars'ın doğada oldukça çok bulunmasına rağmen çimstone tezgahların üretiminde ham madde gereksinimi başta olmak üzere; reçine ve pigment ihtiyacı üretim maliyetini yükseltmektedir. Mermer tezgah fiyatlarının diğer doğal taşlara oranla daha pahalı olmasına rağmen, eş değer renk ve ebatta bazı çimstone tezgahları üretim maliyeti sebebiyle mermerden de yüksek fiyatlara satılmaktadır. Piyasa da ortama çimstone metrekare fiyatı 700-1100 TL. arasında değişirken, mermer fiyatları 150-22.000 TL. arasında değişmektedir.

Mermer Tezgah Mı, Çimstone Tezgah Mı?

Her iki tezgah türüde oldukça uzun ömürlü ve kullanışlıdır, ancak mermerin ortama kattığı hava tartışılmazdır. Tezgah konusunda tercih yapılacaksa, tezgah türü kadar kullanacak kişi ya da kişilerin kullanım becerileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tezgahların her ne kadar darbe dayanımları yüksek düzeyde olsa da, sonuçta kırılmaz, çizilmez değillerdir. Bazı çimstone firmaları sattıkları tezgahlara 10-15 yıl arası değişen garanti hizmeti vermektedir. Mermer tezgahı satan firmalar ise; herhangi bir garanti vaadinde bulunmamaktadırlar.

Burda vurgulanması gereken en önemli nokta ise; her hangi bir sebepten (ağır ısıl temas, yüksek asit ve baz teması gibi) dolayı çimstone veya mermer yüzeylerde kalıcı hasar ve renk tahribatı oluştuğunda; çimstone tezgah yüzeyinin ilk günkü haline dönmesi çok zordur, hatta hasar oranına göre imkansız olabilir. Mermer yüzey ise; sadece silim-parlatma-cilalama işlemlerinden biri ya da bir kaçının uygulanmasıyla eski parlaklığına ve pürüzsüzlüğüne kavuşur. Özetle mermer her zaman yenilenebilir, çimstone yenilenemez. Önemle hatırlatmak gerekirse; mermerden yapılmış bir malzeme, iyi bakıldığı takdirde yapısını bozmadan ve doğallığından ödün vermeden çok uzun yıllar zarafetini ve gücünü koruyabilmektedir.