Whatsapp Bilgi Hattı 0 541 291 91 40

Emprenye Nedir?

Emprenye nedir, emprenye çeşitleri nelerdir, emprenye nerelerde kullanılır?

Emprenye Nedir?

Ahşap, metal, mantar, tuğla, taş, mermer, beton, ham sıva, mat seramik ve benzeri yüzeylerde, işlem yapılacak yüzey tipine göre özel yöntemlerle koruyucu özelliklere sahip çeşitli kimyasal maddeleri yüzeye emdirme ve yüzeyin içine nüfuz ettirilmesi işlemlerinin geneline Emprenye denmektedir. Yapılan bu işlem, yüzeyin türü, emprenye maddesinin yüzeye nüfuz etme derinliği, kullanılacağı ortam ve beklenen hizmet ömrüne bağlı olarak değişmektedir.

Emprenye işlemi her tür inşaat uygulamaları, cephe kaplaması, bahçe mobilyaları, çit, veranda, pergole, iskele, marina, çocuk oyun alanları, tarım alanları ve benzeri projelerde kullanılacak nesneler için uygulanır. Emprenye kimyasal olarak su bazlı ve sentetik olarak ikiye ayrılabilir. Genellikle renksiz ve kullanma hazırdır, inceltme gerektirmez. Taş, tuğla, ahşap, metal emprenyesi gibi emprenye türleri vardır.

Emprenye Çeşitleri

Emprenye seçimi yapılırken; yüzeyin emici olup olmadığına ve cinsine bakılarak doğru emprenyeyi seçmek gerekir.

Ahşap Emprenyesi

Ahşap emprenyesi, en çok bilinen ve kullanılan emprenye türüdür. Ahşap emprenyesini kullanabilmek için; ahşabın üzerinde boya ve vernik gibi bir tabakanın olmaması gerekir. Bu işlemle ahşabı mantar, böcek, kurtçuk gibi zararlılardan koruyarak ahşabın hizmet ömrünü artırma amaçlanmaktadır. İşlem, ahşabın türü, kullanılacağı ortam ve beklenen hizmet ömrüne bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca önemli bir konu da ahşabın toprakla temas edip etmemesidir. Emprenyede, işlemin başarısı, korumanın derecesi, emprenye maddesi ve oduna ait özelliklerin yanısıra oduna tutundurulan net kuru emprenye maddesi miktarı (retensiyon) ve emprenye maddesinin oduna nüfuz etme derinliği gibi özelliklere bağlıdır. Emprenyeli ürünlerin başlangıçta yeşil bir görüntüsü vardır; bu zamanla doğal bir bal kahverengisine dönüşür. Uzun bir süre güneşe maruz kaldıktan sonra ise hoş bir gri renk alır. Emprenyeli ürünler örtücü veya şeffaf ürünler ile boyanabilir. Hava koşullarından korunmayı arttırmak için yüzeye hava koşullarına dayanıklı bir ürün uygulanabilir. Açık havaya maruz kalan herhangi bir ahşap, önkorumalı olsa bile hava koşullarından korunmalıdır. Kaliteli bir su itici veya yarı-şeffaf boya uygulaması çok faydalı olacaktır. Emprenye koruması yapılmış, ahşaba emprenyeli ahşap denir. Bütün bunların dışında Emprenye ahşabı güneş ışığı UV ve Korozyona karşı korumamaktadır.

Metal Emprenyesi

Metal Emprenyesi basit bir dille sıvı reçinenin katı maddeye emdirilme işlemidir. Metal ve metal türevlerini korumak için metal emprenyeleri veya üniversal emprenye kullanılmalıdır. Yüzeyde şeffaf bir koruma katmanı oluşturarak metalin zorlu hava koşulara daha dayanıklı olmasını sağlar. Metal emprenyesi, bir çeşit koruma verniğidir ve boyadan sonra önce ya da boyadan sonra, extra bir koruma sağlamak için kullanılabilir. Ayrıca; basınç altında çalışan metal parçaların sızdırmazlık sağlaması için bu yönteme başvurulmaktadır. Basit pik döküm parçalardan, hafif metal alaşımlara, basınçlı dökümle üretilmiş parçalardan, işlenmiş karmaşık şekilli parçalara, birkaç gram ağırlığındaki parçalardan, yüzlerce kilo ağırlığındaki parçalara kadar farklı ağırlık, boyut ve alaşımlardan oluşan malzemeler emprenye işlemi için uygundur. Metal emprenye, bir yüzey ya da kaplama işlemi değildir, işlem parçanın içinde gerçekleşir ve parça ölçülerini değiştirmez. Metal emprenye, parçanın dayanma basıncını düşürmez veya arttırmaz.

Taş Emprenyesi

Sektörde Doğal taş koruyucu, taş koruyucu veya Doğaltaş emprenyesi olarak da bilinir. Taş emprenyelerinin bazıları yüzeyi parlatırken, bazıları da doğal görünümü korur. Doğal taşlar gözenekli yapıda oldukları için su emme kabiliyetine sahiptiler. Doğal taşların koruması, ıslak görünüm efekti, mat görünüm efekti, kaydırmazlığı, yarı parlak efekti ve temizliği için özel kimyasallar kullanılır. Bu kimyasallar doğal taşın özelliğini bozmaz ve yapısını değiştirmez. Her türlü doğal ya da yapay taşların kullanıldığı yüzeylere, iç ve dış cephe kaplamalarında, taşlardan yapılmış inşaat malzemelerinde bu yöntem kullanılabilir. Doğal taşın emprenye edilmesi malzemeyi bir süreliğine lekelerden koruyabilir. Ama banyoda kullanılan temizlik malzemeleri zaman içinde bu işlemin etkisini azaltıp kısmen yüzeyde bir çeşit mineral dönüşümüne de neden olabilir.

Üniversal Emprenye

Üniversal emprenyeler, genel amaçlı emprenyelerdir ve ahşap, duvar, taş, metal gibi yüzeylerin genelinde kullanılabilir. Ağırlıklı olarak spor merkezlerindeki spor sahalarındaki parkeler için tercih edilir. Ahşapları renklendirmek, yüksek yüzey sertliği sağlamak ve dayanıklılığını arttırmak için sıklıkla kullanılır. İsteğe göre yüzey ya da zemine mat ya da parlak görünüm sağlar.

Emprenye Teknikleri

Emprenye işleminin uygulanabilmesi için birçok yöntem bulunmaktadır.Vakum-Basınç yöntemi, Daldırma yöntemi, Fırça ile sürme ve Püskürtme yöntemi olmak üzere 4 farklı uygulama vardır.

Emprenye Teknikleri
Emprenye Faydaları

Emprenye Faydaları

Doğaltaşlarda emprenye, asit yağmurları, egzoz dumanı, çay kahve, yağ, meyve suyu, meşrubatlar ve atmosferik kirlere karşı en iyi şekilde korunmasına yardımcı olurken doğal görünümü korur. Yüzeyde şeffaf bir koruma katmanı oluşturarak metalin zorlu hava koşulara daha dayanıklı olmasını sağlar.

Ahşap emprenye uygulamasında amaç; ağacı içeriden korumaktır. Ağacın içine işler, küçük gözenekleri kapatarak kurt ve böceklere karşı ağacı koruma sağlar. Emprenye işlemine tabi tutulmuş ağaç malzemenin ömrü 7-8 kat daha artmaktadır. Doğal hali ile bırakılan ağaç malzeme ise beş yıldan daha kısa bir zamanda tahrip olabilmektedir.

Metal Emprenye; metallerin ve elektronik parçaların sıvılara, gazlara ve diğer dış etkenlere karşı tamamen sızdırmaz hale getirilmesini sağlar. Metal Emprenye, kimyasallara ve solventlere karşı direnç, yüksek sıcaklık direnci ve üstün sızdırmazlık gibi olağanüstü özellikler sunar.