Whatsapp Bilgi Hattı 0 541 291 91 40

Mermer Yüzey Nasıl Temizlenir?

Mermer yüzey lekelerden nasıl temizlenir, mermer tezgah üzerindeki yağ, pas, su, kir, limon, sigara, kahve, narenciye ve asit lekeleri nasıl çıkarılır?

Mermer Yüzey Nasıl Temizlenir?

Mermer birçok mineralin birleşimiyle oluşan kireç taşı olduğundan, ham yapısı ile birçok leke kalıntısını kabul edebilecek emici özellikte bir doğal taştır. Genellikle en çok sorun çıkaran lekeler arasında yağ, pas, asitli yiyecek ve içeceklerin oluşturduğu lekeler gelmektedir. Piyasada mermer leke çıkarıcı ya da yüzey temizleyici adı altında birçok yüzey temizleyici bulunmaktadır. Fakat bu yüzey temizleyicilerin hepsi mermer yüzey üzerinde oluşmuş her lekeyi başarılı bir şekilde temizleyememektedir. Bunun nedeni ise; yüzeyde kullanılan mermerin rengi ve türü, özelliksel yapısı, yüzeyde oluşan leke türü ve yoğunluğu, lekenin yüzey üzerindeki temas süresi gibi etkenlerdir.

Ayrıca; bu etkenlerin dışında, mermerin renginin beyazlaması ya da sararması gibi yüzey rengi üzerinde de olumsuz etkiler oluşabilmektedir. Mermer zarif bir doğaltaştır, dolayısıyla zarif dokunuşlarla estetik güzelliğini gösterir ve yansıtır. Asitli ve yüksek düzey dezenfektan özelliği taşıyan yüzey temizleyicileri kullanırken çok dikkat etmek gerekir.

Mermer Yüzey Üzerindeki Her Lekeyi Çıkarmak Mümkün Mü?

Mermer, yapısı gereği (gözenekli) belli periyodlarda aşındırma tekniği kullanılarak yapılan yüzey bakımı (silim-parlatma-cilalama) uygulaması isteyen, narin ve nazlı taşlar kategorisindedir. Kullanım aşamasında oluşabilecek her türlü olumsuz ihtimalleri düşünerek, tasarımlarda kullanmak üzere mermer seçimi yaparken, renk ve mermer kalınlığının önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Kullanıma bağlı (içki, sigara, çay, kahve, asitli yiyecek ve içecek) olarak; mermer yüzey üzerindeki leke, yanık ve benzeri hasar oranı, yüzeydeki leke kaplama genişliği, ne boyutlarda olursa olsun, temizliği, hatta tamiri ve onarımı her zaman mümkündür. Tam olarak bu yüzden olmasa da, pahalı bir taş olmasına rağmen, banyo, mutfak ve dekoratif tasarımlarda sıklıkla tercih edilmesinin nedenlerinden biridir. Mermerin ilk günkü halini uzun yıllar korumasının altında yatan bu başarı oranı, mermerin kalınlığı ve cinsine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ayrıca yüzey üzerine herhangi bir şekilde dökülmüş ya da bulaşmış bir lekenin, yüzey üzerindeki temas süresine bağlı olarak, lekenin tamamen çıkarılması, yok edilmesi ve temizlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu lekeleri çıkarmanın yollarını belirtmeden önce, hem mermerin hem de bu lekelerin en büyük ortak düşmanlarının asidik çözeltiler olduğunun bilinmesi gerekmektedir.

  • Limon, portakal ve benzeri asitli narenciye yiyecek lekesi yüzey rengini değiştirir, mermeri aşındırır.
  • Yağ lekesi hem yüzey rengini soldurur hem de mermerin içine işler.
  • Pas lekesi yüzey üzerinde kahvemsi renk tabakası oluşturur, mermer içine işlemez.
  • Asit lekesi yüzeyi aşındırır, farklı renk tonunu açığa çıkarır.
  • Vişne benzeri lekeler hem yüzey rengini değiştirir, hem de mermerin üst tabakasına sızar.
  • Yüksek ısı (220°C üstü) nedeniyle oluşan yüzey lekeleri, yüzey rengini (orjinal rengine bağlı olarak beyaz, sarımtrak) değiştirir.
  • Sirke ve Mor lahana lekesi yüzeyin rengini değiştirir, mermer içine işler.
  • Uv ışınları mermer yüzeyinin rengini soldurabilir fakat mermer içine erişemez.
  • Asetat kalem lekesi mermer yüzeyinde tabaka oluşrurur fakat mermer içine erişemez.
  • Mürekkep lekesi yüzeyin rengini değiştirir, mermer içine işler.

Yukarıda belirtilen leke oluşumlarının hepsinin çıkarılması ve mermer yüzeyinin ilk günkü normuna kavuşmasının kesin, net ve en garantili yolu mermer yüzey parlatma (silim-cilalama) yöntemidir. Bu uygulama, sadece mermerin bakım ve temizliği için üretilmiş özel silim makineleri ve ph değeri çok düşük yüzey temizleme malzemeleri (honlama ve parlatma kremleri) ile yapılmaktadır. Bu uygulama ile istenilen parlaklık ve temizlik %100 garanti edilir.

Elbette mermer yüzeyinde oluşan lekeleri çıkarmanın alternatif yolları da vardır. Kimyasal temizleyicilerin ve yüksek düzey dezenfektanların (çamaşırsuyu, aseton gibi) genellikle ph değerleri yüksektir ve lekeleri çıkarabilir. Ancak yüksek ihtimalle mermer yüzeyinin renk yapısı bozulacaktır ve yüzeyi belirgin bir derinlikte aşınacaktır. Bu alternatif çözümler tamamen lekenin yüzey üzerindeki temas süresiyle, ve leke yoğunluğuyla bire bir orantılıdır.

Limon ve benzeri narenciye grubuna ait lekelerde, eğer temas süresi çok kısa (60 sn.) ise; hemen müdahale edilmeli, leke bulaşmış alanın hızlıca soğuk su ile durulanması sağlanmalıdır. Su tutulması limonun yüzey üzerindeki aside etkisini düşürür ve yüzeyle limon suyu arasına girerek perde işlevi görür.

Yağ lekesi, pH değeri düşük yağ çözücüler ile yağ lekeleri ağırlıklı olarak çıkarılabilmektedir. Buna rağmen yağ lekesi çıkarılamıyorsa; bir miktar benzin ve gazlı bez ile, yüzey üzerinde ovma işlemi yapılarak yüzeydeki leke temizliği sağlanabilir. Uygulamadan sonra ortam havalandırılmalı ve benzin tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Fakat unutulmamalıdır ki; benzin iyi bir yağ çözücü olsa da, hem yanıcı hem de ağır kokusu olan hidrokarbon bileşiğidir. Özellikle mutfaklarda yemek hazırlanırken ya da ocak açıkken, bu madde ateşin olduğu alana yaklaştırılmamalıdır.

Pas lekesinin yüzey üzerinde oluşturduğu tabaka genellikle çok sonra farkedilmektedir. Bu lekeler genellikle, genel temizlik yapılırken ya da pas lekesi metal malzemelerin kullanım alanı dışına taştığında farkedilmektedir. Bu tip lekelerde diş macunu bazı deneyim sahiplerince önerilse de, uzun süre pas lekesine maruz kalmış yüzeylerde, diş macunu bu lekeyi çıkaramayacak ve işe yaramayacaktır. Ancak kısa bir süre önce oluşmuş pas lekelerinin çıkarılmasında etkin olabilmektedir, pratik bir uygulama olarak değerlendirilebilir.

Pas lekelerinde genellikle bazik solüsyonlar (pas sökücüler) kullanılır ve temizlik sonuç verir. En etkili çözüm ise; Oksalat Asit kullanmaktır. Ilık ve sıcak arasında (35-70°C) sıcaklıktaki su içine atılıp karıştırılır ve çözülmesi sağlanır. Pas lekesinin üzerine döküp bir süre (1-10 dk.) bekletilir ve ardından yüzey durulanır.Burada dikkat edilmesi gereken nokta; Oksalat Asit çıplak elle temas edilmemesi gereken bitkisel organik asit olsa da; deriyle temasında tahrişe yol açabilir.

Yüzey sararması veya beyaz leke genellikle sigara, yüksek ısı teması ya da renk bırakan yiyecek ve içeceklerin yüzey ile (hava yolu veya direk) teması sonucunda oluşmaktadır. Sabunlu (arap sabunu daha etkilidir) su ile kaba leke alındıktan sonra, limon suyu, tuz ve bir miktar ılık su (oksijenli ya da normal) karışımı hazırlanıp krem formunu aldığında, yüzey üzerine sürülerek bir süre (3-7 dk.) bekletilir. Ardından pamuklu bir bez ile (hem yüzeyi çizmez hem de parlatıcı özelliğe sahiptir) yüzey leke kaybolana kadar ovalanır. Durulama işleminden sonra hem lekesiz hem de parlak bir yüzey elde edilebilir.

Genel olarak gözden kaçmış ya da unutulmuş veya ihmal edilmiş bir leke ise; elbetteki yüzeye zarar verir. Bu tür lekeler hem yüzey rengini değiştirir, hem de yüzeyi istem dışı aşındırmaktadır.Bu gibi durumlarda en etkili doğal çözüm, karbonatın yüzey üzerine lapa olarak (suyla karıştırılıp hamur modu alması) dökülmesi ve kısa bir süre (20-30 dk.) beklenmesidir. Kurumaya başladığında yüzeyi çizmeyecek yünlü bez yardımıyla, hafifçe bastırarak ve dairesel biçimde ovarak, yüzey üzerindeki karbonatın yüzeyden ayrılıp dağılması sağlanır. Sonra ılık su ile durulanır ve leke çıkarımı sağlanır.

Tebeşir tozu özellikle taze lekeler üzerinde oldukça etkili olabilmektedir. Kullanımı ve uygulaması oldukça basit olmakla birlikte, tek başına kullanılır. Tebeşir toz halinde değilse; parçalanıp toz haline getirilir ve un formunu aldığında leke üzerine serpiştirilir. Çok ıslak olmayan nemli bir bez ile yüzey üzerinde ovalayarak gezdirilir. Leke tamamen çıkarılıncaya kadar, bu işleme devam edilir.

Diğer bir yöntem ise; amonyak kullanımıdır. Fakat amonyak direkt olarak yüzeye tek başına uygulanmaz. Limon da, mermer yüzeylerdeki leke çıkaran kombin karışım setlerinin içerisinde bulunmaktadır. Ancak; tek başına yüzey temizliğinde kullanılmaz, zira zaten kendisi leke oluşturmaktadır. Burdaki kullanımda amaç; asidik özelliğin fiziksel etkisini, yüzey üzerindeki lekeye, diğer bileşenler üzerinden hissettirmektir. Bir miktar (%20) oksijenli su ile hazırlanan amonyak çözeltisi, yumuşak peçete ya da pamuklu bez yardımıyla lekeli alan üzerine uygulanır, ovarak yüzey üzerinde gezinme işleminin ardından lekenin çıkarılması sağlanır. Bu işlem oldukça kısa (1-5 dk.) sürmelidir, bilindiği üzere amonyak, canlılar için oldukça zehirli, içinde gizli ısı barındıran kimyasal bileşiktir. Ayrıca mermer yüzeyiyle uzun süre teması halinde leke çıkarmak üzere yapılan bu işlem, hem mermer yüzeyinde hem de insanlarda büyük sorunlara yol açabilir.

Hidrojen Peroksit yüksek düzey dezenfektan grubuna giren renksiz bir bileşiktir. Bu bileşik genellikle eczane, haşere ilaçlama merkezlerinden veya dezenfeksiyon uygulaması yapan firmalardan temin edilebilmektedir. Mermer yüzey üzerindeki aşındırma oranı çok düşüktür, güvenle kullanılabilir. Boş bir spreyleme şişesi içerisine, başka bir bileşen eklemeden sadece su ve (% 6-10 oranında) Hidrojen Peroksit eklenir. Spreyleme yöntemi ile leke üzerine uygulanır ve yüksek başarı sağlanır. Uygulamaya rağmen leke istenilen saydamlıkta çıkarılamadıysa, kalan leke yoğunluğuna göre, Hidrojen Peroksit miktarı arttırılabilir.

Mermer Yüzey Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Mermer gösterişli mutfak tezgahlarından, dekoratif yer döşemelerine kadar bir çok alanda kullanılan zarif, narin, antibakteriyel ama bir o kadar da sağlam bir doğal taştır. Kullanımı ve bakımı ciddi özen gerektiren mermerden yapılmış bu kullanım araçları, gösterilen özene paralel olarak kullanım ömürleri uzar ve yaşam alanlarımızı süslemeye devam ederler. O kadar uzun ömürlü olurlar ki; eski çağlardan günümüze kadar uzanan yolculuklarını, mermerden yapılmış tarihi eser statüsündeki anıt, saray, ibadethane, hamam ve benzeri yapılarda görebilmek mümkündür.

Mermerden yapılmış bir masa, tezgah, lavabo ve benzeri kullanım araçlarını kullanırken, hem yüzeyin korunması hem de hijyenik olması açısından bazı önlemler alınabilir. Örnek vermek gerekirse; bir mutfak tezgahı üzerinde yapılacak yemek veya salata yapımında, tezgah üzerinde Pre-stretch Film kullanılabilir. Ayrıca, masa ve tezgah yüzeyler için de, saydam plastikten yapılmış yumuşak kaplamalar da kullanılabilir. Böylece mermer yüzey üzerine dökülebilme ihtimali olan her türlü yiyecek ve içecek gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Lavabo ve benzeri ortak kullanım alanlarında ise; tek kullanımlık ince stretch filmler kullanılabilir.

Günlük olarak ve doğru temizlik malzemeleri ile temizlenen mermer yüzeylerde kalıcı leke oluşumları görülmediği gibi daha uzun ömürlü olmaları da sağlanabilir. Yüzeyleri silmek için arap sabunu kullanmak oldukça faydalıdır. Özellikçe yüzeyde herhangi bir sorun olmamasına rağmen sadece matlık (renk solukluğu) var ise; muz kabuğunun iç kısımlarının yüzey üzerinde gezdirilmesi ile parlak görünüm elde edilebilir.

Mermer Yüzey Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Yüzey Dokusuna Hassas Yaklaşmalı

Yüzey Dokusuna Hassas Yaklaşmalı

Mermer üzerinde oluşan lekeler ne kadar baskın ve ağır olursa olsun, kireç çözücü, çamaşır suyu, tuz ruhu, yüzeyi çizecek sertlikte olan metal malzemeler ve yüzeyin üzerini soyup aşındıracak kadar asitli bileşenleri ve deterjanları kullanmaktan kaçınmak gerekmektedir. Kimyasallar ile sürekli yapılan temizlik ve leke çıkarma işlemleri, mermerin dış etkenlere olan dayanımını zayıflatır ve kullanım ömrünü kısaltır.

Mermer yüzeyler temizlenip kurumaya bırakıldığında, oluşan su lekelerini önlemek için, mikro fiber bez kullanılabilir. Yüzeye zarar verip vermeyeceğinden emin olunamayan yüzey temizleyicisi, bir mermer parçasında ya da temizlik yapılacak mermer yüzeyin görünmeyecek kısmında test edilip çıkacak sonuca göre kullanılması tavsiye edilir. Bunların dışında, metal yapıda olan temizlik araclarının, mermer yüzey üzerinde kullanılması ve gezdirilmesi de, yüzeyin çizilmesine sebep olabilir. Bu çizikler içerisine zamanla kullanıma bağlı olarak, artık ve kalıntılar yerleşir. Bu durum hem görüntü kirliği hem de hijyenik olmayan ortam oluşturur.