Whatsapp Bilgi Hattı 0 541 291 91 40

Patlatma Taş Nedir?

Patlatma taş nedir, patlatma taşlar nasıl üretilir, nasıl döşenir, patlatma taşlar nerelerde kullanılır, mermer patlatma taşları silimi ve bakımı nasıl yapılır?

Patlatma Taş Nedir?

Ham maddesi mermer, traverten, kayrak, oniks ve limra gibi doğal taşların kesilip istenilen ölçülerde şekillendirildikten sonra giyotin tipi makinelerle sıkıştırılıp patlatılması işlemine Patlatma adı verilmiştir. Bu işlemde taşlar değişik ebatlarda eşit parçalara kesilerek parçaların ortadan patlatılması suretiyle iki parçaya ayrılır. Ortadan ayrılan parça, patlama neticesinde pürüzlü bir yüzeye sahip olup dekoratif bir görünüme sahip olur.Böylece bir yüzeyi düzgün diğer yüzeyi patlatılmış iki dekoratif taş oluşmuş olur. Kırılmanın düzgünlüğüne göre bu iki parçadan her ikisi veya bir tanesi kullanılacak şekilde olabilir.

Doğal taşlar kimyasallar ve seyreltici materyaller ile temas ettirilmeden kırılır, bu sayede dokulu ve şık bir görünüm alır. Tamamıyla doğanın bir ürünü olan bu taşlar dayanıklı, antibakteriyel ve uzun ömürlü olmaları nedeniyle günümüz dekorasyon çalışmalarında sıklıkla tercih edilmektedir.

Patlatma Taşlar Nasıl Üretilir?

Kendi içerisinde geniş çeşit yelpazesine sahip patlatma taşlar, isteğe ve talebe göre yapılacak işlemler ve patlatma seçenekleri de değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla farklı patlatma senenekleri de uygulanır ki; doğal taşın dinamit ya da farklı yöntemler kullanılarak patlatılması ve daha sonra bu taşlarında makineler içinde sıkıştırılarak tekrar patlayarak kırılması sağlanır. Patlatılacak taşın hangi ölçülerde kesilip patlatılacağı belirlendikten sonra, ebatlanıp küçültülür ve küp halini alır. Bu işlemden sonra istenilen ebatlarda eşit parçalara kesilerek parçaların ortadan patlatılması suretiyle makinalarla iki parçaya ayrılır. Daha sonra bu taşların yapıştırılacak yüzeyleri makineler yardımıyla kesilir ve uygulamaya hazır hale getirilir.

Patlatma Taşlar Nasıl Döşenir?

Patlatma taşların yapıştırma işlemi yapılırken taşın tipi, rengi ve ağırlığına göre farklı yapıştırıcılar tercih edilmektedir. Fileli taşlar için, file kalitesi ve yapıştırıcı bu alanda çok önem taşır. Farklı bir tasarım ve çalışma söz konusu değilse, taşın rengine göre yapıştırıcı rengi seçilmelidir. Filenin standart ağırlık ölçüsü olan 160gr. olması ve yapıştırıcının insan sağlığına zarar vermeyen kimyasallar içermesi bakımından yapıştırıcı özenle seçilir. Filesiz patlatma taşlar için genellikle kalekim adı verilen flex yapıştırma yapı malzemesi kullanılır.

Seramik döşemeye göre daha kolay döşenebilen patlatma taşlar, her ne kadar kolay döşense de bu iş için daha önce bu konuda tecrübe sahibi işin ehli kişi ya da kişilerce yapılması tam başarı sağlar. Bu aşamada yapıştırılacak yüzey, yüzey düzlüğü ve pürüzsüzlüğü, varsa kolon ve ara boşluklar profesyonel iş gücü ve tecrübe gerektirir. Bunun dışında patlatma doğal taşlar döşendikten sonra boyanabilir, fakat hiç bir boya bu taşın doğal güzelliğinin üstüne güzellik katamaz.

Patlatma Taşlar Nerelerde Kullanılır?

Patlatma taşlar, geniş renk seçenekleriyle, özellikleri ve göz alıcı güzellikleriyle, kuru-nemli, sıcak-soğuk farketmeksizin hemen her yerde rahatlıkla kullanılabilir. Ağırlıklı olarak bahçe duvarlarında veya bina kaplamalarında oldukça tercih edilen kaplama çeşitleri olarak uygulanmaktadır. Bunun dışında, duş içi ve etrafında, mutfak tezgahı kaplamalarında, yemek odası duvarında, salonda, şömine ve pencere etrafında, dış cephe kaplamalarında, bahçe duvarlarında, kamelya veya ocaklık gibi dış mekan kaplamalarında, egzotik ve fantastik ev ortamlarında, kafe, restoran, otel, ofis, toplantı odaları, süit otel odaları, havuz duvarları, tv ünitesi arkaları, yürüme yolları, ıslak zeminlerde, zemin döşemelerinde, doğal taş tezgahı, banyo tezgahı yapımında, lobi ve resepsiyonlarda, sergi, konferans, amfi gibi alanlarda, kısacası nereye istenirse orada rahatlıkla kullanılabilir.

Patlatma Taş Modelleri ve Fiyatları

Patlatma taşlar, doğal olan her türlü taştan yapılabildiği gibi, yapay (suni) taşlardan da elde edilebilmektedir. Yapay taşlardan elde edilen patlatma taşlar, doğal taşlarla elde edilen patlatma taşların renk ve model seçeneklerinin sınırlı olmasından dolayı, farklı tasarım ve projelerde ihtiyaç ve tercih sebebi olabilmektedir. Mermer ve traverten benzeri doğal patlatma taş kaplama modelleri, estetik görünüm sunmanın yanı sıra duvarda oluşabilecek nemi ve rutubeti engelleyebilmektedir. Yeni nesil 3 boyutlu patlatma doğal taş modelleri ise, gölge oyunları yaparak iç mekanlara derinlik ve boyut kazandırmaktadır.

Dekoratif görünümlü patlatma taş duvar kaplama ürünleri, model ve taş türüne göre, fiyatları da farklılık göstermektedir. Üretilen malzemeye, tasarıma, taş özelliklerine ve ebatlarına göre değişen fiyatlar ve farklılıkları bulunuyor. Tamamen doğal taşlardan üretilen modeller ile suni taşlardan üretilen modeller arasında belirgin fiyat farkı göze çarpmaktadır. Ham maddesi mermer olan patlatma taşlar fiyat bakımından diğer patlatma taşlara belirgin üstünlük sağlamaktadır.

Patlatma Mermer Kullanımı ve Bakımı

Patlatma mermer taşlar, iç ve dış mekanlarda sıklıkla kullanılan doğal taşlardandır. Dokulu yüzeyleri ile dikkat çeken bu yapılar doğal taşların orijinal yapısı (antibakteriyel özelliği) ve renkleri bozulmadan elde edildiği için mermer patlatma taşları ilk tercihler arasındaki yerini korumaktadır. Mermer patlatma taşları, diğer yapı malzemelerine göre uzun ömürlü ve kalıcıdır. Bununla beraber bu dekoratif taşların ömrü, bakımıyla bire bir orantılıdır. Mermer patlatma taşlarının silimi ve bakımı, bilindik yöntemlerle klasik temizleyiciler ile gelişi güzel yapılmamalıdır. Genellikle duvar kaplama açısından tercih edilen bir ürün olması ile birlikte temizlik işlemleri de yerinde gerçekleştirilir ve özel makineler ile uygun kimyasallar tercih edilerek bakımı ve temizliği yapılır.