Whatsapp Bilgi Hattı 0 541 291 91 40

Çimstone Mi Mermerit Mi?

Çimstone ve mermerit arasındaki fark nedir, çimstone tezgah ile mermerit tezgah arasındaki farklar ve özellikler nelerdir, çimstone mi yoksa mermerit mi?

Çimstone Mi Mermerit Mi?

Mermerit ve çimstone malzemelerden üretilen tezgah, masa, lavabo, eyve, küvet ve benzeri eşyaların mutfaklarda ve banyolarda kullanımı oldukça yaygındır. Her iki malzeme de kompoze taş kategorisine girerken, polimer ve benzeri reçinelerle, istenilen renk ve desenlerin elde edilebilmesi için de, yardımcı malzemelere ihtiyaç duyarlar. Üretimleri sırasında iki malzemenin de yüzeylerinin sızdırmazlık kazanması için gözeneksiz olması sağlanır.

Üreticisine bağlı olarak Çimstone üretiminde % 90-97 arasında kuvars (quartz) kullanılır ve piyasada quartz esaslı olarak üretilen tezgah ve diğer malzemeler genel olarak Çimstone adı ile anılmaktadır. Mermerit üretiminde ise; mermer tozu, polyester reçinesi, kobalt, metil etil keton (MEK) ve yardımcı maddeler (renk pastaları, ayırıcı ve jelkot) kullanılmaktadır. Sektör piyasasında dökme mermer, döküm mermer, yapay mermer ve suni mermer gibi isimlerle bilinir.

Çimstone ile Mermerit Arasındaki Fiziksel Farklar

Çimstone ve mermerit tezgahlar yerine göre gösterişli, yerine göre hesaplı olmaları açısından son yıllarda oldukça rağbet görmektedirler. Çimstone ve Mermerit malzemeler ağırlıklı olarak mutfak tezgahı yapımında kullanılırken üretimlerinden kullanımlarına, temizlik ve bakımlarına kadar bazı farklılıkları vardır. Bu farklılıklar ise; kullanım, tasarım ve uygulamalarda ancak anlaşılır şekilde ortaya çıkmaktadır. Çimstone, farklı markalar tarafından ileri teknoloji ile üretilmekte olup, içeriğinde %90-97 arasında bir oranla kuvars bulunmasına rağmen yapay bir kompoze malzemedir ve standart ölçülerde plaka levhalar şeklinde preslenerek elde edilir. Mermerit malzemeler ise; standart ebatlarda üretiminin yanında genellikle uygulanacak tasarıma göre ölçülerde ve tek parça (yekpare) olarak ta üretilmektedir. Aşağıdaki karşılaştırma listesi sadece iki ürün arasındaki farkı belirlemek açısından gösterilmiştir. Birinin özelliğinin diğerinden iyi olması, diğerinin o özelliği taşımadığı anlamına gelmez.

Şartlar Çimstone Mermerit
Dayanıklılık
Esneklik
Bakım
Antibakteriyel
Leke Tutmama
Radon Gazı Salmama
Isıya Dayanım
Çeşitlilik
Aşınma Direnci
Fiyat(m2)
Tezgah Seçimi
Zemin Seçimi
Kaplama Seçimi
Sertlik
Güneş Işığına Dayanım
Kimyasal Duyarsızlığı

Çimstone Tezgah ve Mermerit Tezgah Arasındaki Farklar

Hem çimstone hem de mermerit, mutfaklarda zemin ve tezgah yapımında kullanılırlar. Mermerit üretimi genellikle tek parça (yekpare) olarak üretildiğinden montajı daha kolay olmaktadır. Böylece ek yapıştırma yerleri olmadan maximum sızdırmazlık özelliği kazanır. Çimstone tezgahlar ise; plaka levhalar şeklinde üretildiği gibi projeye özel üretimleri de yapılmaktadır. Her iki malzeme de çok güçlü olmayan asit bazlı kimyasallara karşı oldukça dayanıklıdır.

Yine her iki malzeme de, zengin renk, ton ve model seçeneklerine sahiptir. Gözeneksiz üretilmeleri sayesinde, yine her iki malzemeden yapılmış tezgah yüzeyi antibakteriyel özelliğe sahip olmaktadır. Bunların dışında çimstone kullanılan tasarım ve projelerde üretilip, işlenmesi ve montajı biraz zaman alırken, mermeritte proje ve tasarıma göre kalıplanan malzemenin montajı daha kısa sürede gerçekleşmektedir. Ayrıca lekelere ve çizilmelere de dayanıklı olan mermerit ve çimstone tezgahlar arasında çimstone içerdiği %90-97'lik ana madde (kuvars) sayesinde daha dirençlidir.

Çimstone Tezgah ve Mermerit Tezgah Arasındaki Farklar
Çimstone Estetiği, Mermerit Pratikliği

Çimstone Estetiği, Mermerit Pratikliği

Günümüzde tezgah kullanımında sıkça gördüğümüz çimstone ve mermerit tezgahların kullanım şartlarına bağlı olarak birbirlerine üstünlükleri vardır. Mutfak tezgahlarında her ikiside ağırlık baskısına belli bir orana kadar dayanabilirken, çimstone çizilmelere ve aşınmalara karşı mermerite göre daha yüksek direnç göstermektedir. Çimstone ve mermerit yapay üretim olduğu için, mermerde ve granitte ne varsa (renk ve desen), bu iki malzemede de onu bulabilmek mümkündür. Zariflik ve estetik açısından çimstone baskın olarak daha ön plana çıkmaktadır. Bu sebeple bir çok tasarım ve projede yaygın olarak kullanılırlar.

Montaj ve kurulum esnasında eksik ölçü ya da yanlış montaj sonucunda oluşacak kasılmalardan dolayı meydana gelecek çatlama ve kırılmalara karşı esneklik açısından her iki tezgah türü de yeterli seviyededir. Ancak mermerit tezgah esneklik performansında çimstone tezgaha göre daha avantajlıdır. Bu sayede düz olmayan yüzey tasarımı ve montajlarında mermerit malzemeler daha çok tercih edilmektedir.

Çimstone Ve Mermerit Tezgah Fiyatları

Aralarındaki en önemli farklardan biri de, maliyet ve satış fiyatlarındaki önemli mebla farklarıdır. Her ikisi de plaka ve metretül birimi üzerinden satılmaktadır. Çimstone hem maliyet hem de satış konusunda mermerite göre oldukça pahalıdır. Her iki tezgah tipinin fiyatları, içerdikleri reçine ve yardımcı bağlayıcı maddelerin kullanımlarına göre değişmektedir. Öyle ki; standart bir mermerit tezgah fiyatı, ortalama 1 metretül 1. kalite çimstone fiyatına denk olabilmektedir. Piyasada ortama çimstone metrekare fiyatı 700-1100 TL. arasında değişirken, mermerit tezgahların metrekare fiyatları 300-700 TL. arasında değişmektedir.

Mermerit Tezgah Mı, Çimstone Tezgah Mı?

Çimstone'de, Mermerit'de oldukça uzun ömürlü ve kullanışlı malzemelerden üretilmektedir, ancak çimstone tezgahlar dayanımlarının verdiği avantaj ile daha uzun ömürlüdür. Hatta bazı üretici çimstone firmaları 10-15 yıl arasında değişen garanti opsiyonu sunmaktadır. Tezgah konusunda tercih yapılacaksa, tezgah türü kadar kullanacak kişi ya da kişilerin kullanım becerileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tezgahların her ne kadar darbe dayanımları yüksek düzeyde olsa da, farklı nedenlerden dolayı zarar görebilirler. Mermerit tezgahı satan firmalar ise; sızdırmazlık dışında herhangi bir garanti vaadinde bulunmamaktadırlar.

İster mermerit olsun ister çimstone, ürün kullanımında dikkat gereken en önemli nokta ise; her hangi bir sebepten (ağır ısıl temas, yüksek asit ve baz teması gibi) dolayı çimstone veya mermerit yüzeylerde kalıcı hasar ve renk tahribatı oluştuğunda; tezgah yüzeyinin ilk günkü haline dönmesi çok zordur, hatta hasar oranına göre imkansız olabilir. Günümüz teknolojisinde yapay olarak üretilen mermerit ve çimstone tezgahları çeşitli reçineler içerdiğinden ve yapay üretim oldukları için, yüzey aşındırılarak silim-parlatma ve cilalama işlemlerine uygun değillerdir. Silim işlemi yapılsa bile, bu tür bir uygulama yüzey bozukluğuna sebep olur.

Son olarak çimstone tezgahlarda üretim ve montaj sonrası herhangi bir işlem yapılmazken, mermerit tezgahlar üzerine yapılacak koruyucu kaplama (polyurea-akrikor-vernik gibi) işlemleri sayesinde bu tezgahların kullanım ömrü ve dayanıklılığı maximum seviyeye çıkmaktadır.