Whatsapp Bilgi Hattı 0 541 291 91 40

Corian Nedir?

Corian (Koryan) nedir, corian tezgah nedir, corian tezgah özellikleri, corian tezgah fiyatları ve corian kullanım alanları nelerdir?

Corian Nedir?

Corian (Koryan), ilk kez 1967 yılında kullanılan ve piyasaya sürülen, doğal minarellerden elde edilen katı yüzey ürününün tescilli markasının adıdır. Bir başka deyişle Corian, 50 yılı aşkın süre önce konut ve ticari mekan uygulamaları için yüzey malzemesi olarak geliştirilmiş, doğal mineraller ile akriliğin üstün bir bileşimidir. Corian ismi verilen bu ürün, doğal mineraller (Alimunyum Hidroksit) ve akriliğin (metil metacrylate) özel kimyasallar ile birleştirilmesi sonucu oluşturulmuştur. İçeriğinde ± 1/3 oranında akrilik reçinesi (PoliMetil MetAkrilat veya PMMA olarak da bilinir) ve ± 2/3 oranında doğal mineraller bulunur. Doğal ana mineral ise; boksitten elde edilen, mide ilaçlarında da kullanıldığı bilinen Aluminyum TriHidrat’tır. Ayrıca organik gözlük camları, contact lensler, protez damak ve dişler Corian esaslı olup, Alüminyum-Tri-Hidrat (A.T.H) içeriği sayesinde "self extinguishing" (yanmazlık) özelliği göstermektedir. Akrilik tezgah üretimi, dünyada Dupont Corian ile başlamış olup,1967 yılında mimari literatüre tıp segmentinde girmiştir.

Corian Tezgah Nedir?

Corian Tezgah, akrilik polimerler, diğer mineraller ve taştan elde edilen malzemelerle karıştırılarak oluşturulan katı yüzey den üretilen, hem çevre hem de kullanım şartlarına karşı maksimum direnç sağlayan tezgahların geneline verilen addır. Ham madde olarak yapısında akrilat polimerleri ve alüminyum hidroksit (alüminyum trihidrat) bulunur. Akrilik monomerlerinden oluşan Akrilat polimerleri, şeffaflık, kırılmaya karşı direnç ve esneklik gösteren özellikleri ile corian tezgahların yapımında tercih edilmektedir. Akrilik mutfak ve banyo tezgahı denince sektörde sırayı alan Corian tezgahlar, kimyasal bir çok lekelere karşı koyabilen, kolay temizlenebilir, dayanıklı, yenilenebilir ve tamir edilebilir özelliklere sahiptir. NSF/ANSI 51 Sertifikalı olan Corian tezgahlar, küf ve bakteri oluşumunu engelleyerek güvenle kullanılabilir.

Corian Tezgah Özellikleri

Tamamen masif bir malzemeden yapılmasından dolayı, mutfakta yaşanabilecek ufak tefek ev kazalarında kolay kolay deforme olmaz. Anti bakteriyel özelliği sayesinde, tezgâhın üzerinde bakteri ve mantar üremesini önler ve mutfağının sağlıklı kalmasını sağlar. Corian tezgahlar ağır dış etkenlere karşı oldukça dirençli olsa da zamanla cizilebilir. Corian'ın yarı sayfam özelliği ile dekoratif tarasımlarda, ışıklandırma ve aydınlatma yapılabilir tezgahlar ile mutfak ve banyonun havası değişebilir. Bununla birlikte, Corian tezgahlar oldukça ağırdır ve sertlik derecesi tatmin edicidir.

Özel bir yapıştırıcı yardımıyla birbirine bağlanarak birleştirilen panellerin zımparalanıp kenar detayları sayesinde daha estetik bir görüntü ortaya çıkaran tezgahlar, artık tek parçadan yapılmış gibi görünmekte ve bu da mutfağa oldukça spesifik bir görünüm kazandırmaktadır. Gözeneksiz yapısı sayesinde leke tutmaz ve dayanıklı özelliğinden ötürü mutfak ve banyolarda sıklıkla kullanılan bir seçenek olmuştur.

Corian tezgah konusunda dikkat edilmesi gereken nokta ise; her ne kadar alev almayan bir malzemeden üretilmiş olsa da, sıcağa olan tepkisini renk değiştirerek vermektedir. Estetik görüntüsünü uzun yıllar koruması için çok yüksek sıcaklıklar ile temasından kaçınmak daha doğru olacaktır. Sıcak bir nesne ile temasında sarımsı lekeler bırakabilir. Bununla birlikte herhangi bir hasar ya da görüntü kaybında ise; yenilenebilir ve tamir edilebilir (Thermoform) özelliği ile eski görünümüne rahatlıkla kavuşabilir, yoğun kullanım ile birlikte oluşabilecek olan çizikler güzelliğini ve renk bütünlüğünü bozmadan kolayca giderilebilir. Hatalı kullanımlar sonucu doğacak hasarların kolayca giderilmesini sağlar. Oluşacak herhangi bir hasarda yerinden sökülmeden, kolayca tamir edilir. Mutfak tezgâhında oluşan yağ ve lekeleri, sabunlu su, amonyaklı temizleyiciler ve krem deterjanlar ile silinebilir ve temizliği yapılabilir.

Corian Tezgah Fiyatları

Corian tezgah fiyatları, kullanılacak mekan, tasarım özelliklerine ve projenin kapsamına göre değişmektedir. Ayrıca corian tezgah markaları ve renkleri de fiyatları etkilemektedir. Anti-bakteriyel yapısıyla mikrop ve küflerin oluşumunu engelleyen akrilik tezgah fiyatları 160 dolardan başlamaktadır. Geniş kullanım alanı ve dayanıklı yapısıyla uzun ömürlü Corian tezgah fiyatları $200-$240 arasında değişmektedir. Staron, Swanstone, Avonite, Wilsonart / Cebelitarık, Formica, LG, Hanex ve Meganite gibi markaların muadil ürünleri biraz daha ekonomik olsa da sonuçta pahalı bir malzemedir. Tezgah montaj ve servis fiyatları piyasada ortalama $50-$150 arasında değişirken, tezgah fiyatları $300-$550 arasında seyretmektedir. Lavabo ve eviyeler ise; $300-$1250 arasında fiyatlarla alıcı bulmaktadır.

Corian Kullanım Alanları

Corian tezgah ve lavabolar gün boyu sıkça ıslanan yüzeyler için aşırı pahalı olmasına rağmen sıklıkla tercih edilirken, mutfak, banyo tezgahları, lavabolar, küvetler, hastaneler, laboratuvarlar, oteller, kafeler, restoranlar, deniz sektöründe tekneler ve hastaneler gibi alanlarda en kullanışlı olan yüzey malzemelerinden biridir. Kalabalık ortamlarda ve avm gibi günü birlik çok sayıda insanın ziyaret ettikleri alan ve mekanlarda her türlü dış etkenden etkilenme ihtimalini minimum seviyelere çekmek için, özellikle tuvalet ve mutfak gibi alanlarda, koyu tonlu renkte tezgah, masa, lavabo ve benzeri eşyalar tercih edilmektedir. Her ne kadar sigara yanıkları dahil, leke tutmayan yapısı ile bilinse de; çay, kahve gibi içecek lekeleri hemen temizlenmediğinde yüzeyde sararmaların meydana gelmesine neden olabilir.

Diğer bir dikkat edilmesi gereken kullanım alanı ise; ofis ve benzeri projelerde corian uygulandıktan sonra farkedilen yanlışlıklarda geri dönüş çok sağlıklı olamayabiliyor. Kimyasal olarak atıl ve toksik olmayan bir malzeme olan Corian, normal oda sıcaklığında gaz emisyonu yapmaz. Yakıldığı zaman esas olarak karbon oksitleri serbest bırakır ve açık renkte duman oluşur. Bu özelliği ile halojenlenmiş zararlı gazlar içermez ve havaalanı bankoları gibi uygulamalarla halka açık alanlarda, duvar ve çalışma yüzeyleri olarak hastane ameliyathanelerinde ve yoğun bakım odalarında ve yolcu gemilerinde yoğun olarak ve güvenle kullanılmaktadır.

Yarı saydam (Işık geçirgenliği) özelliği sayesinde, aydınlatma ve dekoratif tasarım uygulamalarında da tercih edilmektedir. Ahşap gibi işlenebilir yapısı ile, özellikle protez damak ve diş sektöründe, uzun banko uygulamalarında, ahşap ve metal kalıp ve tasarımlarda, organik gözlük camları ve contact lenslerde kullanılmaktadır.