Birden fazla ham madde parçalarının, renkli çimento ile yüksek basınçta sıkıştırılıp buhar kürü uygulanması sonucunda elde edilen taş türüne Terrazzo denir. Üretiminde herhangi bir ham madde standardı olmayan Terrazzo'nun içeriğinde mermer, granit, traverten, kuvars parçaları, cam, plastik talaş, epoksi esaslı reçineler, midye kabuğu gibi farklı özellikteki bir çok doğal ve yapay madde bulunabilmektedir. Elde edilmek istenen terrazzo taşına göre bu maddelerin hepsi birden ya da seçilenlerle beraber, istenilen renkte çimento ve su ile yüksek basınçta harmanlanır. Hazırlanan karışım dökme yöntemiyle zemin ve yüzey kaplama olarak kullanılırken, fabrikasyon üretimde gözeneksiz olması için içerisinde oluşabilecek hava kabarcıkları alınıp malzeme preslenir ve terrazzo levhalar meydana gelir. Üretiminde herhangi bir standart gözetilmediği ve belirlenmediği için akla gelebilecek her renk, desen ve tonda üretimi mümkündür. Bununla beraber; dünyada taş sektöründe de standart tek adı Terrazzo olmasıyla birlikte, ülkemizde suni mermer, karo mozaik, karosiman, göbeklitepe zemini, dökme taş, terrazzo karo, yeni terrazzo ve epoksi terrazzo isimleriyle bilinmektedir.
Terrazzo'nun tarihi bir çok rivayete dayanarak en eski zemin kaplama malzemesi olarak yaygın olarak bilinmektedir. Tarihinin eski olduğu doğrudur, çünkü mermer ve benzeri doğal taşlar yüz yıllardır bilinen ve kullanılan taşlardandır ve terrazzonun ham maddelerindendir. Fakat rivayet edilen tarih ve mekanlar için aynı netlik söz konusu olamaz. Yaygın olarak bilinen ve birbirine benzemekle birlikte birbirini yalanlar nitelikte olan rivayetlerden biri, kimi kaynaklara göre 15. yüzyılda, kimi kaynaklara göre 16. yüzyılda italyanların bu taşı icat ettiği görüşüdür. Fakat bu görüşü destekleyecek bir yapısal delil veya belgenin bulgusuna rastlanamamıştır.
Diğer bir rivayet ise; Terrazzo taşının 20. yüzyıl başlarında İtalya'daki Venedik inşaat işçileri tarafından icat edildiği görüşüdür. Bu çelişkili görüşler birbirini yalanlar nitelikte olduklarından dolayı biri doğru olarak kabul edilse bile, diğerinin şehir efsanesinden ibaret olduğu ortaya çıkmaktadır. Zira her iki rivayetin de elle tutulur bir yanı bulunmamaktadır.
Diğer bir rivayet ise; Terrazzo'nun 1500 yıl önce kullanılmaya başlamasıyla ilgili görüştür. Fakat bu görüşü destekleyecek hiçbir delil ve kanıt olmamasının yanında, görüşü tek tasdik eden, sadece bir satır üstte kurulan cümleden ibarettir. Hatta bazı kaynaklar terrazzonun ilk olarak 15. yüzyılda kullanılmaya başladığını ifade ederken, aynı kaynak terrazzonun 1500 yıldır kullanıldığını da ayrıca ifade edilmektedir. 15. yüzyılda kullanılmaya başlandıysa ve 1500 yıldır da kullanılıyorsa bu kaynağa göre; şu an 3000-3200 yılları arasında yaşıyor olmamız gerekirdi.
Son zamanlara ortaya çıkan bir başka rivayet ise; ülkemizde yapılan kazılar sonucu, tahmini olarak 8.000-12.000 yıl önce inşa edilmiş olan Göbeklitepe kazısında görülen terrazzo zeminlere dayanan görüştür. Göbeklitepe terrazzosu şu ana kadar yapısal delilli tek bulgu olarak göze çarpsa da; 8.000-12.000 yıllık tarihi geçmiş tespiti, sadece elde edilen bilimsel tecrübe ve tahmine dayanmaktadır. Göbeklitepe kazısında ortaya çıkan ve geçmişe ışık tutan buluntuların varoluş zamanı, uzmanlar tarafından net olarak tespit edilemese de; kesin olan birşey varsa; bu kazıda bulunan tarihi terrazzo parçalarına göre; diğer rivayet edilen beyanların hepsinin sadece görüşten ibaret oldukları tabiri caiz ise; su götürmez bir gerçektir.
Çok ham maddeli bir kompoze taş olan Terrazzo, piyasada çimento, epoksi ve mozaik terrazzo isimleriyle 3 farklı sınıfa ve uygulama alanına sahiptir. Epoksi terrazzo genellikle iç ortamlarda (Uv ışınlarına, nem ve rutubete karşı dayanımı zayıftır), çimento terrazzo ise; hem içerde hem de dış ortamlarda kullanılmaktadır.
Terrazzo zemin kaplama popülerliğinin yanında gelişen teknolojinin ilerlemesiyle, dekoratif tasarımlarda da adından bahsettirerek özellikle son yüzyılda, ezber bozarak uygulamalarında çığır açmıştır. Günümüzde de zemin kaplamalarında ilk akla gelen isimlerden olurken, mutfak tezgahları, masa ve banyo ürünleri, duvar ve cephe kaplamaları, dekoratif süs eşyaları alanında da, her ortam ve tasarıma uyum sağlama yeteneği olduğunu göstermiştir. Genel olarak terrazzo taşının özellikleri aşağıda listelenmiştir.
Uzun zamandır sadece zemin kaplamalarıyla gündeme gelen ve son yıllarda büyük çıkış yaparak tüm dikkatleri üzerine çeken Terrazzo, kullanım alanlarındaki ürün yelpazesini genişleterek sektörde adından sıkça bahsettirmektedir. Üretim kolaylığı sayesinde çok fazla dizayn gücüne sahip Terrazzo'nun, birbirinden farklı modellerini lüks tasarımların ve projelerin bir çoğunda görmek mümkündür.
Kullanım alanları arasında iç ve dış cephe kaplamaları, mutfaklarda duvar kaplaması ve mutfak tezgahı olarak çok farklı bir görünüm sunan Terrazzo, kolay temizliği ve bakımı sayesinde de tercih edilmektedir. Ayrıca; banyo ürünleri olarak birbirinden güzel çeşit ve modelleri bulunan terrazzo, ortamı aydınlatıcı ve ferahlatan havasıyla da keyifli kullanım deneyimi sunmaktadır.
Estetik görünümü ile en ekonomik seçimler arasında üst sıralarda olan Terrazzo; oteller, hava alanları, hastane ve benzeri sağlık kuruluşları, müzeler, alışveriş merkezleri, eğitim kurumları, fuarlar ve sergi salonları, restaurantlar, kaplıcalar, süpermarketler, fabrikalar, konutlar ve sosyal tesisler başta olmak üzere; hemen hemen tüm yaşam alanlarında rahatlıkla kullanılmaktadır.