Terrazzo Silim, özel yüzey silim makineleri ile deforme olmuş yüzeyleri kazıma, honlama ve parlatma işlemleriyle zeminin aşındırılıp mermer parlaklığına ulaştırılması veya pürüzsüzlük kazandırılma işlemidir.Uygulama yüzeyinde hiçbir mum esaslı parlatıcı kullanmaya gerek bırakmayan parlatma teknolojisi ile, eski ya da yeni terrazzo silim yapılacak olan yüzeyin, kalibrasyonu sonucunda elde edilen yüksek gloslu ışıltının korunması için yüzeyin sonradan soyulan ya da çözülen mum esaslı malzemeler ile korunmasına gerek kalmaz.
Parlatılmış terrazzo yüzey aynen mermer gibi doğal malzemelerin sağladığı yüksek ışıltı ve dayanıklılığa sahip bir yüzey ortaya çıkarır.Yapay taş olmasının bir avantajı olarak günümüz teknolojisinde istenilen renk, desen ve tonda elde edilebilen Terrazzo, farklı havasıyla son yıllarda mutfak tezgahlarında da kullanılırken, ağırlıklı olarak zeminlerde daha çok tercih edilmektedir. Terrazzo'nun en az beton kadar kullanım ömrü olduğu bilinse de; ayak trafiğinin çok yoğun olduğu alanlarda terrazzo silim yapılması dayanıklılığı arttırmaktadır.
Terrazzo Silim Uygulaması
Terrazzo üretiminde standart kesimler (doğal taşlar gibi 2-3 cm. ve benzeri ebatlarda plaka şeklinde) zeminlerde pek kullanılmadığı için terrazzo zemin silimi, doğal taşların silim yöntemlerine göre daha teferruatlı ve çok daha dikkat isteyen bir uygulamadır.Yapay taş olmasından dolayı üretiminde ham madde standardı olmaması ve taşın sertlik derecesi, yüzey kalınlığı gibi faktörler silim yöntemleri açısından büyük rol oynar.Standart kesim plakalardan üretilen tezgah, masa ve benzeri malzemelerde silim işlemleri ise; diğer silim yöntemleriyle neredeyse aynıdır.
Terrazzo silimi uygulaması beton zemini terrazzo ile kaplama sonrası ya da yeni terrazzonun zemin üzerine kaplanıp kuruması işlemlerinden sonra, profesyonel elmas aparatlı devirli silim ve toz emici vakum makineler ile yapılan parlatma yöntemidir.Terrazzonun fiziksel özellikleri ve yapısına göre değişkenlik gösteren ve mevcut zemin ya da tezgahın hangi amaçla kullanılacağı tespit edildikten sonra uygun silim yöntemi seçilir ve uygulanmaya başlanır.
Terrazzo yapay bir taş olduğundan dolayı (ham madde standardı yoktur), silimde doğru tespit ve uygulamalarda genelde çok başarılı sonuçlar alınır.Terrazzo yüzey, silim makineleri ile silindikten sonra üzerine istenen ve gereken kaplama türü yapılır.Bu kaplama türleri arasında epoksi kaplama, poliüretan kaplama, cila, emprenye uygulaması, tozumaz kimyasal uygulaması, terrazzo kür veya lityum silikat uygulaması gibi gerekli görülen yerler için seçilen metodlardan bazılarıdır.
Terrazzo parlatma uygulamalarının diğer alternatif zeminlere oranla birçok üstün yanı bulunmaktadır. İstenilen renk, desen ve tonda yüzey opsiyonu, zeminin çok daha dayanıklı olması, bakım ve temizleme kolaylığı, düşük bakım masrafları, tozumaların tamamen engellemesi, düşük uygulama maliyeti, ışık yansımalarını arttırarak %40’a varan enerji tasarrufu sağlaması, terrazzonun kayma direncini arttırması sayesinde daha güvenli zeminlere dönüşmesi sağlanır.
Mermer Parlaklığında Terrazzo Silim
Terrazzo parlatma işlemlerinde sırasıyla silim makinaları ile zemin kazınır, bu işlemin ardından, parlatma kimyasalları kullanılarak zemine son şekli verilir.
Terrazzo silim parlatma uygulamaları, yüzeyin sadece estetik görünümünü iyileştirmekle kalmayıp, ilerleyen süreçte uzun vadeli dayanıklılık sağlar.Böylece hem dış görünüş hem de iç yapısı anlamında çok daha uzun ömürlü bir yüzey kullanım imkanı sağlanır.
Terrazzo silim ve parlatma işlemleri sırasında çevre anlamında zararlı materyaller kullanılmaz ve herhangi bir olumsuz etkisi görülmez.Terrazzo yüzeylerin ve zeminlerin uzun ömürlü olması amacıyla belirli periyodlarla bakım (silim-parlatma ve cilalama) yapılmalıdır.
Elit Restorasyon
Her türlü soru ve sorunlarınız için uzmana danışın, çözümleyelim.Bize Ulaşın