Whatsapp Bilgi Hattı 0 541 291 91 40

Kuvars İle Mermer Arasındaki Fark Nedir?

Kuvars ve mermer arasındaki fark nedir, mermer tezgah ile kuvars tezgah arasındaki farklar nelerdir, kuvars mı iyi yoksa mermer mi?

Kuvars İle Mermer Arasındaki Fark Nedir?

Doğal taş kategorisinde kendisi mermer grubunun bir üyesi olan ve Kuvartz, Quartz gibi isimlerle de bilinen Kuvars, doğal mineral olan (SiO2) oksijen ve silikonun birleşiminden oluşur. Mermer ise; (CaCO3) kristallerinden oluşur ve esas mineral Kalsit'tir. Her ikiside doğal yollarla yer yüzünde oluşurken, yüzyıllardır benzer ve farklı kullanımlarıyla insanların yaşamlarında yer almışlardır.Kuvars tek mineralden meydana gelir, mermer ise; kuvarsıda içeren bir çok minaralden meydana gelebilir.

İhtişam, gösteriş, asalet ve zerafetin simgesi olan Mermer, özellikle mimari yapılarda iç ve dış dekorasyonların vazgeçilmez taşı olurken, Kuvars günümüz teknolojisinde başta takı tasarım olmak üzere, bir çok farklı alanda ana madde olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda kuvars ve mermer kullanım alanları birbirine oldukça yaklaşmış olup, dekoratif mermer süs eşyaları üretimi yaygınlaşırken, kuvars mutfak ve banyo setleri üretimleri de zirve noktasına gelmiştir.

Kuvars ile Mermer Arasındaki Fiziksel Farklar

Yüzyıllardır mimari ve sanatsal alanlarda genel olarak çok yaygın kullanılan Kuvars ve Mermer, kuvars ile mermer arasında benzerlikler ve bazı biyolojik farklılıklar vardır. Bunun yanında kullanım alanlarında da ortak noktaları ve farklı kullanım alanları vardır. Bu farklılıklar ise; kullanım, tasarım ve uygulamalarda ancak anlaşılır şekilde ortaya çıkmaktadır.

Mermer üretim ve sunum aşamasında %100 doğal olarak çıkarılıp, işlenip, pazara sunulurken, Kuvars %90-97 arasında doğallıkla çıkarılır ve çeşitli reçinelerle işlenip pazara sunulur. Her ikisi mermer grubuna girmesine rağmen, her ikisi de doğal olarak oluşmasına rağmen, mermer taşı tam olarak doğal bir taş olarak kabul edilir. Kuvars ise; üretilirken %100'lük saflık derecesini koruyamadığı için yapay (kompozit) taş olarak kabul edilir. Kuvars taşı hala tamamen doğal kuvars kristallerinden oluşmasına rağmen, üretimi tamamen doğal olmamaktadır. Çünkü nihai ürün (kompoze), reçinelere ve kuvars ile birleştirilen diğer bileşenlere bağlı olarak görünüm, tutarlılık ve renk açısından değişkenlik göstermektedir. Mermer levhalar genellikle inşaat ve dekorasyon sektöründe kullanılırken, kuvars taşları takılar ve oyma sanatında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Elmas'tan (10 mohs) sonra yeryüzündeki en sert doğal taşlardan olan kuvars (7 Mohs), sertlik ve dayanıklılık bakımından gözeneksiz yapısı ile mermerden (3-5 Mohs) daha sert yapıdadır. Üretim aşamasında içinde bulunan reçineler sayesinde Kuvars ağır baskı ve darbelere karşı daha esnek olduğu için, Mermere'e göre dayanıklılık konusunda bir adım öndedir. Antibakteriyel özelliği bulunan bu iki taşın gaz salımı karşılaştırması yapıldığında ise; araştırmalarda Mermer, Radon Gazı'nı neredeyse hiç salmazken, Kuvars o kadar başarılı değildir.Kuvars'tan üretilmiş malzemelerin az da olsa Radon Gazı yaydığı araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur. Mermer tozu, tavuk ve yumurta üretiminde yem olarak kullanılırken, Kuvars tozu ya da bilinen adıyla silis kumu (beyaz kum) insanlar, hayvanlar ve bitkiler için zararlı kumlar arasındadır.

ŞartlarKuvarsMermer
Dayanıklılık
Bakım
Antibakteriyel
Leke Tutma
Radon Gazı Salmama
Isıya Dayanım
Çeşitlilik
Aşınma Direnci
Fiyat(m2)
Tezgah Seçimi
Zemin Seçimi
Kaplama Seçimi
Sertlik
Güneş Işığına Dayanım

Kuvars Tezgah ve Mermer Tezgah Arasındaki Farklar

Kontrol edilemeyen renk farkı ile doğal ve benzersiz desenleriyle mermer tezgahlar ve sert doku, çizilmeye dayanıklı, korozyona dayanıklı, yeşil, çevre dostu ve radyasyon içermeyen kuvars (kuvartz-quartz) tezgahlar mutfak, banyo ve dekoratif tasarımlarda en çok kullanılan tezgahlar arasındadır. Sertlik derecesi daha az olmasına rağmen mermer yüzyıllardır hamam ve benzeri mekanlarda kullanılırken, kuvarsın ısı direnci zayıftır ve yüksek sıcaklıktaki nesnelerde doğrudan teması yüzey yapısına zarar verebilmektedir. Oysaki kuvars mermerden daha sert bir maden, fakat burda dikkat edilmesi gereken nokta; mermer tek başına uygulamalarda kullanılırken ve %100 doğal yapısı bozulmazken, kuvars %90-97 arasında değişen saflık derecesine sahiptir. Üretim aşamasında polimer gibi çeşitli reçineler kullanılmakta ve kullanılan bu reçinelerin yüksek ısıya karşı dayanımları zayıf olduğundan kuvars tezgahlarında gücünü düşürmektedir.

Mermer asit ve asitli nesnelere karşı zayıf kalırken, kuvars asit ve kimyasallara karşı oldukça dayanıklıdır. Mermer tezgahlar çizilmelere karşı çok dayanıklı değilken, kuvars tezgahlar çizilme ve aşınmaya karşı dayanıklılık gösterir ve leke tutmaz. İki tezgah türü de antibakteriyel özelliğe sahiptir, ancak kuvars tezgahlarda gözenekler hiç olmadığı için bakteri üreme ve çoğalma aşamaları hiç yaşanmaz.

Kuvars Tezgah ve Mermer Tezgah Arasındaki Farklar
Mermerin İhtişamı, Kuvarsın Gücü

Mermerin İhtişamı, Kuvarsın Gücü

Dekoratif tasarım ve projelerde her zaman bir adım öne çıkan mermer tezgahlar, özellikle yarı saydam özelliği olan oniks (onyx) mermer tezgahlar genellikle yüzeyin birkaç milimetre ötesini görmenize izin verir ve bu da malzemeye daha fazla derinlik verir. Bu tür projelerde malzeme standartlarında yüksek sertlik oranı aranmadığı gibi, kullanılacak taşın ve malzemenin nispeten yumuşak olması, otantik ve göz alıcı hava vermesi, kesilip yontulmasının kolay olması, mimarlar ve sanatçılar için büyük önem taşımaktadır.

Kuvars (Quartz) esaslı kompoze tezgahlar ise; özellikle 3D tasarım uygulamalarına uyumlu üretimi ve kolay montaj özellikleriyle mermere alternatif olarak tercih edilirler. Mermer tezgahların renk ve desen çeşitleri oldukça fazla olsa da, kuvars tezgah istenilen renk ve desen, üretim aşamasında yüzeye rahatlıkla işlenebilmektedir. Bu sayede çok daha fazla renk, ton, desen ve model çeşitleriyle kuvars tezgahlar her türlü tercihe cevap verebilecek niteliktedir. Özellikle öğütülmüş mermer ve granit reçinesiyle imal edilmiş olan kuvars (tasarlanmış) tezgahlara, çok yakından bakılmadıkça gerçek mermer veya granit tezgahtan ayırt etmesi oldukça zordur.

Kuvars Tezgah & Mermer Tezgah Temizliği ve Bakımı

Genel olarak, kuvars (quartz) tezgahlar lekelere ve çizilmelere karşı dirençli olsalar da; bakım ve temizlik uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Mermer tezgah yüzeyleri normal koşullara rahatlıkla dayanım gösterebilmesine rağmen, yüzey pürüzsüzlüğü, sızdırmazlık ve parlaklık özelliklerinin ilk günkü gibi kalması için periyodik olarak yıl içerisinde en az 1 defa silim ve parlatma (cilalama-mühürleme-kaplama) gibi uygulamalar ile bakımının yapılması gerekmektedir. Kuvars tezgahların böyle bir standardı yoktur, uzun yıllar yüzey parlaklığını koruyabilir.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise; tasarlanmış (kuvars) tezgahların herhangi bir hasar sonucu tamir ve onarımı bazı durumlarda mümkün olmamakla birlikte, Mermer tezgahlar, her türlü onarıma açıktır. Mermer yüzeyi silim ve parlatma uygulaması ile tamir edilebilirken, kuvars (quartz) tezgah tamir işlemlerinde tamir ve onarım yapılan noktalar gizlenecek şekilde tamir edilemez.