Whatsapp Bilgi Hattı 0 541 291 91 40

Traverten İle Mermer Arasındaki Fark Nedir?

Traverten ile mermer arasındaki fark nedir, mermer tezgah ile traverten tezgah arasındaki farklar nelerdir, kaplamalarda traverten mi iyi yoksa mermer mi?

Traverten İle Mermer Arasındaki Fark Nedir?

Doğal taşlardan olan Traverten ve Mermer'in tarihi geçmişi çok eski çağlara dayanmaktadır. Traverten, yeraltı sularının çözünmüş olarak bulunan kalsiyum karbonatın yeryüzünde çökelmesi sonucunda meydana gelen gözenekli doğal taş türüdür. Traverten oluşumundan kaynaklanan yapısı itibarıyla fosilli ve gözenekli biryapıya sahiptir. Fakat özellikle travertenlerdeki boşluklar belli bir orana kadar ciddi sorunlar oluşturmazlar ve kusur olarak görülmezler. Doğal kaynak suyunun içerdiği minerallere göre renk alan travertenler, gri, krem, sarı, kahverengi ve kırmızı gibi renklerden oluşmaktadır.

Mermer ise, başkalaşım (metamorfizma) süreci geçiren ve başkalaşımın izlerini taşıyan kalker, dolomit gibi karbonat bileşimli kayaç türüdür. Yüksek oranda kalsiyum karbonat (CaCO3) içeren ve az miktarda da magnezyum karbonat (MgCO3) ve diğer metal oksitler içeren kayaçlar hakiki mermerler olarak adlandırılırlar.

Traverten ile Mermer Arasındaki Fiziksel Farklar

Traverten ve Mermer her ikisi de aynı amaca hizmet ederken, traverten ile mermer arasında bazı farklılıklar vardır.Bu farklılıklar ise; kullanım, tasarım ve uygulamalarda ancak anlaşılır şekilde ortaya çıkmaktadır.

Şartlar Traverten Mermer
Dayanıklılık
Bakım
Antibakteriyel
Leke Tutma
Radon Gazı Salmama
Isıya Dayanım
Çeşitlilik
Aşınma Direnci
Fiyat(m2)
Tezgah Seçimi
Zemin Seçimi
Kaplama Seçimi
Sertlik
Güneş Işığına Dayanım

Traverten Tezgah ve Mermer Tezgah Arasındaki Farklar

Traverten ve mermer tezgah, masa ve dekoratif eşyalar, yaşam alanlarının hemen hemen her yerinde kullanılırlar ve dekoratif olarak mükemmel görünüm sağlarlar. Dış olanlarda veya iç alanlarda restorasyon ya da dekorasyon gerçekleştirilirken, mermer ve traverten farkına bakılacak olursa, traverten daha parlak görünümlü, daha sağlıklı ve daha dayanıklı bir yapı oluşturmaktadır. Mermer ısı ve serinlik konusunda travertenden bir adım öndedir. Özellikle hamam, mutfak ve benzeri mekanlarda taş seçiminde mermer tercih edilmektedir.

Traverten ve mermerden yapılmış iki aynı tür eşya, bazen kullanılacak mekan ve tasarım için aynı tepkiyi vermemektedir. Özellikle havuz, banyo ve banyo ürünlerinde çok tercih edilen bu iki doğal taş, kullanıma bağlı olarak, dayanıklılık süresinde farklılık göstermektedir. Mermer her açıdan platforma rahatlıkla uyum sağlayabilirken, traverten gözenekli ve daha yumuşak yapısı ile havuz içi kaplamalarında çok tercih edilmez, fakat banyo ve havuz kenarı kaplamalarında en az mermer kadar dayanıklıdır.

Mermer yüzeyi belli periyodlarda bakım (silim-parlatma) ve sulu zeminlerde kaydırmazlık için patinato uygulaması isterken, traverten de ise; montaj öncesi kullanılacak yüzey ve kullanım amacına göre, kaymazlık ve sızdırmazlık (Emprenye) uygulamalarından geçmesi gerekir. Bunların dışında; travertenden yapılmış bir malzeme, zemin ya da kaplamanın periyodik bakımlara ihtiyacı yoktur. Mermer yüzeyi asitli temizleyiciler karşısında tahriş olup zayıf kalırken, traverten mermere göre kimyasallara karşı oldukça dayanıklıdır. Ayrıca traverten, mermere göre daha kolay işlenir ve parlatma açısından cilalamayı daha çabuk kabullenmektedir.

Traverten Tezgah ve Mermer Tezgah Arasındaki Farklar
Fiyaz Farklılığı Göze Çarpıyor!

Fiyaz Farklılığı Göze Çarpıyor!

Her iki doğal taş; blok, plaka, mozaik ve isteğe özel ebatlarda üretilip satılırken, uygulanacak proje ve tasarıma bağlı olarak fiyatlarıda değişkenlik göstermektedir. Mermer fiyatları traverten fiyatlarına nazaran daha pahalı olurken, traverten uygulama maliyeti oldukça ekonomiktir. Bazı projelerde travertenin maliyeti, mermer maliyetinin yarı fiyatına kadar inebilmektedir.

Her iki taş türü içinde de, satışta baz alınan ölçüler (blok-plaka-basamak-döşeme) şeklinde olurken; m2 ve taş tipi göz önüne alınarak fiyatlandırma yapılmaktadır. Mermer hemen hemen her koşulda, pahalılık bakımından traverten taşına oranla fiyat konusunda ağır basmaktadır.

Ham traverten fiyatları genel olarak; 30-150 TRY arasında değişirken, mermerde 100-250 TRY arasında değişmektedir. Yine blok halinde ham traverten 360-540 TRY civarında olurken, mermer fiyatı ise; mermer çeşitine göre 500-3100 TRY olarak değişebilmektedir.

Traverten ve Mermer Bakımı Arasındaki Farklar

Zemin kaplamalarında mermer her koşulda belli aralıklarla silim-parlatma-cilalama uygulamalarına ihtiyaç duyar. Travertende ise; bakımı montaj ve kurulumundan önce yapılmaktadır. Kullanım amacına göre, honlama-emprenye uygulamalarına gereksinim duyar ve montaj sonrasında kullanım aşamasında her hangi bir bakıma ihtiyaç duymaz.